Volkswagen Passat Variant 1.9TDI Interieur

Volkswagen Passat Variant 1.9TDI
Bekijk 6 foto's
Door: REDACTIE 15-10-2007
Met een toegenomen lengte en breedte is het evident dat de interieurruimte zwelt. De wielbasis groeit niet eens met een centimeter, wat betekent dat Volkswagen niet al het ruimtepotentieel benut. Erg is dat niet, want het plaatsaanbod is voorbeeldig, waar je ook plaatsneemt. Dat volume is ook meteen de belangrijkste troef van de Passat Variant. Knieën, voeten, ellebogen… het past zonder problemen, ook als de spruiten achteraan al een respectabele lengte achter hun naam hebben staan. De gezinswagenallures van de Passat zijn evenwel geen verassing. Het nieuwe interieur combineert dat gegeven met een vormgeving die wat fantasierijker is dan we van de constructeur gewend zijn. Driewerf hoera, ware het niet dat je optielijst moet plunderen om de subtiele hints naar Italiaans design middels dure sierlijsten en bekledingen in de verf te zetten. Anders overheerst sober grijs. Op de standaarduitrusting valt dan weer geen letter krom te schrijven. Die bevat al het in deze klasse gebruikelijke. In de optielijst is overigens niet alles wat het lijkt; als je bijbetaalt voor een lederen stuurwiel krijg je nog steeds een veredeld olieproduct om je handen in te zetten. De kleine lettertjes weet je wel…

De afwerking is als vanouds zeer degelijk. Enkel een slecht verlijmde dashboardsierlijst vormt een smet op het anders kraakwitte blazoen. We waren geneigd dat af te doen als exemplarisch, maar inmiddels zijn vier Passats de redactie gepasseerd met telkens dezelfde –weliswaar detaillistische- imperfectie. Het zitmeubilair verrast met comfortabele soepele kussens en voldoende geprofileerde steunvlakken. De steun ter hoogte van de onderrug wordt een beetje verwaarloosd, maar je moet al (te) lang achter het stuur zitten eer je dat gewaar wordt. De rijhouding is naar perfectie aan te passen. Het stuur is ruim instelbaar over beide assen (hoogte en diepte) en hetzelfde geldt voor de bestuurderszetel.

Weinige eigenaars van de vorige Variant-generatie kloegen over het plaatsaanbod. Je kon in de hoekige structuur dan ook ten minste 495l en maximaal 1.600l kwijt. De belaadbaarheid is nu nog groter; 513l meteen achter de klep, en 603l als ook de uitsparing van 90l voor het reservewiel benut wordt. De achterbank is in twee ongelijke delen neerklapbaar. Dan beloopt het laadvolume 1.731l en vanaf de Comfortline is de rugleuning van de passagierszetel vooraan neerklapbaar. Daardoor kan je voorwerpen tot 2,9m lengte laden. Overigens mogen die ook weer wat meer gewicht in de schaal leggen. De Passat verdraagt met 638kg, 43kg meer dan in het vorige model.

Geef commentaar
comments by Disqus