Saab 9-3 1.9TiD Interieur

Saab 9-3 1.9TiD
Bekijk 6 foto's
Door: REDACTIE 15-10-2007
Saab houdt aan de binnenzijde vast aan z’n eigen filosofie. Je kijkt als bestuurder dan ook op een klassieke wijzerplaat met nightpanel-functie (waarbij de verlichting van alle niet-essentiële gegevens met een druk op de knop uitgeschakeld wordt) en dicht bij het stuur gegroepeerde bedieningsorganen en knopjes. Saab schikt die volgens de gebruiksfrequentie. Hoe vaker de bestuurder ze nodig heeft, hoe dichter bij het stuurwiel. De groepering is logisch, maar daarom niet meteen overzichtelijk. Eenvoud siert uiteraard, maar een sierstrip op de middenconsole zou een welgekomen afwisseling zijn. In nagenoeg alle versies overheerst zwart plastic. Onderaan tegen de voorruit, zo dicht mogelijk bij het natuurlijke gezichtsveld van de bestuurder, zit een personaliseerbaar monochroom informatiedisplay. In het geval van onze testwagen wordt dat aangevuld met een hoog op de middenconsole geplaatst kleuren-LCD-scherm voor het GPS-systeem. Zoals steeds bij Saab zit het contactslot onderaan in de middenconsole en dus niet aan de stuurkolom. Leuk is de vormgeving van de handrem. Die heeft een klassieke werking, maar is vormgegeven als een beugel die aan de linkerkant van de middenconsole aansluit.

De 9-3 verwelkomt de inzittenden zowel voor- als achteraan met uitstekend zittend meubilair, al dan niet voorzien van (zoals bij onze testwagen) een lederen bekleding. De instelbaarheid, en bijgevolg ook de zithouding, van zetel en stuurwiel (hoogte- en diepte) laat niets te wensen over. Alleen al daardoor is het aangenaam toeven in de 9-3. Hoewel het model aan de buitenzijde niet zeer compact is, slorpt de typerende vormgeving, met een grote motorkap en een relatief lang (in vergelijking met een vijfdeurs) kofferdeksel behoorlijk wat centimeters op. Dat merk je aan de binnenzijde vooral als je achteraan volwassenen laat plaatsnemen. De inzittenden vooraan moeten dan wat centimeters offeren om voldoende knie- en voetruimte te vrijwaren.

De kofferruimte is 450l (VDA) groot. Voor het laden van lange spullen is er steeds een skiluik voorzien. De achterbank plat leggen kan ook. Afhankelijk van de versie is dat in één deel of 40/60 gedeeld.

Geef commentaar
comments by Disqus