81 nieuwe auto's voor 2015

Kleine auto's, SUV's en sportievelingen, 2015 heeft vele interessante nieuwkomers in petto . Hier geven we een overzicht van wat we - in min of meer chronologische volgorde (het zou niet de eerste keer zijn dat een model vertraging heeft) - dit jaar verwachten. Met vooraan vooral modellen die al aangekondigd zijn, en achteraan meer en meer mysterie.

Smart Fortwo

De vierdeursversie van deze samen met de Renault Twingo ontwikkelde stadsmini is er al, maar deze ingekorte Smart Fortwo komt begin 2015.

1

Opel Corsa E

Een nieuwe generatie van de Corsa. Of toch bijna. De structuur bleef hetzelfde, maar alles wat vast of los zit is vernieuwd.

2

Hyundai i20

Hyundai noemt het een dubbele generatiewissel, de nieuwe i20. Beetje groter, beetje duurder. En de 'oude' i20 blijft nog even gewoon in het gamma.

3

Skoda Fabia Combi

De functionele broer voor de vijfdeurs Fabia.

4

Fiat Abarth 695 Biposto

Een supercar met kleine afmetingen, zo noemt Fiat deze agressief opgepepte tweezits-500.

5

Mazda 2

Een nieuwe generatie van de Mazda 2. Zal al te zien zijn op het Salon van Brussel, en kort erna ook bij de dealer.

6

Audi Q3

Audi heeft de Q3 onder handen genomen. Hij kan er weer even tegen.

7

BMW 2-Serie Cabrio

Bij de generatiewissel besliste BMW om de Coupé en Cabrioversies van de 1-Reeks op een hoger cijfer te trakteren, zoals het ook al deed bij de 3- en 4-Reeks.

8

Fiat 500X

De crossover brengt nog eens wat nieuws voor Fiat. En ook deze is gedipt in een 500-sausje...

9

Land Rover Discovery Sport

Het is de opvolger van de erg capabele en geliefde hoekige Freelander. Deze Discovery Sport oogt moderner, maar de Britten beloven dat hij net zo veel kan.

10

Kia Rio (Facelift)

Niet dat we het al nodig vonden, maar Kia verbetert de Rio nu al.

11

Kia Venga (Facelift)

Het compacte monovolume van Kia wordt eveneens opgefrist. Maar veel verandert er niet.

12

Kia Sorento

De ruime Kia Sorento oogt groter, volwassener en meer internationaal.

13

Tesla Model S85

De vierwielaangedreven sterke Tesla Model S is ook al aangekondigd. Met zo maar eventjes 700pk.

14

Lexus RC-F

Een nieuwe Lexus 2+2 met vooraan een atmosferische V8 met 5 liter. Dat klinkt als een pure rijmachine.

15

Alfa Romeo 4C Spider

Alfa Romeo heeft het dak van de 4C gesneden zonder de lijn ervan om zeep te helpen. En nu kan je nog beter genieten van het geluid van de sportuitlaat.

16

Mini Cooper John Cooper Works

De sterkste nieuwe Mini schopt het nu tot 231pk.

17

Mercedes CLA Shooting Brake

Na de namaak vierdeurs-Coupé (want gewoon een sedan), is er nu ook en Shooting Brake. De meer functionele variant van één van de meest trendy Duitsers van de jongste tijd.

18

Mercedes C63 AMG

De nieuwe Mercedes C-Klasse krijgt een AMG-versie. Met een 4-liter V8 en twee turbo's, goed voor 475pk.

19

Mercedes AMG-GT S

De Mercedes AMG GT heeft eigenlijk dezelfde motor als de C-Klasse hierboven. Maar in de 'S'-versie schopt die het tot 510pk.

20

Citroën C4 (Facelift)

Citroën maakt z'n C4 een beetje moderner. Tegelijk worden nieuwe, zuiniger motoren geïntroduceerd.

21

Bentley Mulsanne Speed

Deze mastodont weegt 2,5 ton en kan niettemin in minder dan 5 tellen naar de 100. Met dank aan 537pk en - vooral - 1.100Nm trekkracht.

22

Hyundai i20 driedeurs

Hyundai heeft getracht de driedeursversie van de i20 een wat dynamischer uiterlijk te geven dan z'n meer functionele vijfdeursbroer.

23

Toyota Auris (Facelift)

Veel is er nog niet over geweten, maar de Auris krijgt een facelift. Nieuws erover zal niet lang meer op zich laten wachten.

24

Toyota Avensis (Facelift)

De foto is van de huidige generatie. Wat Toyota exact van plan is aan te pakken is nog onbekend.

25

Renault Espace

De nieuwe Espace eet van twee walletjes. Hij wordt even ruim als voorheen en biedt plaats aan tot zeven inzittenden. Maar hij oogt nu meer als een SUV.

26

Volvo XC90

De nieuwe XC90, daar hebben we lang op moeten wachten. Hij is er nu: groter, duurder, met meer technologie dan ooit tevoren, maar ook met uitsluitend viercilinders onder de kap.

27

Suzuki Vitara

Suzuki kiest de rationele weg voor de nieuwe Vitara-generatie. Dat is nu een echte middenklasse SUV geworden.

28

Audi TT Roadster

Audi's derde generatie van de TT werd eerst in z'n gesloten versie op de markt losgelaten. Tegen de lente wordt ook deze roadster leverbaar.

29

Honda CR-V

Honda heeft de compleet nieuwe generatie van de CR-V al voorgesteld. Het is één van tenminste drie belangrijke nieuwe modellen die het merk in 2015 in Europa lanceert.

30

Hyundai i30 (Facelift)

Als Kia de Cee'd onder handen neemt, dan heeft Hyundai het recht om z'n broertje, de i30, ook op te frissen. Niet dat het echt nodig was...

31

Jaguar F-Type 4x4

Jaguar breidt het gamma van de F-Type uit met vierwielaangedreven versies. En met een handbak.

32

Skoda Superb

Skoda is toe aan compleet nieuwe generatie van de Superb. Die wordt in elk geval niet kleiner dan de uittredende versie en hij komt gehuld in een scherper lijnenspel.

33

BMW 2 Active Tourer 7-zitter

BMW perst nog twee extra zitplaatsen in de koets van z'n voorwielaangedreven busje. Een kunstje dat aartsrivaal Mercedes B-Klasse nog niet heeft geleerd.

34

Citroën DS5

Binnenkort hebben we het alleen nog over 'DS5', want DS wordt een apart merk. In Brussel is er zelfs al een aparte showroom. Een facelift van de DS5 maakt het verschil groter.

35

Hyundai i40 (Facelift)

De Zuid-Koreanen erkennen dat de i40 niet zo'n groot succes is als verhoopt. Maar een facelift (waarover we nog geen details kennen) moet alvast enkele minpunten wegwerken.

36

VW Golf R Variant

Nog nooit eerder kon je de potigste der VW Golfjes - de nu 300pk sterke R - krijgen als break. Nu wel.

37

Volvo V60 Cross Country

Volvo geeft de V60 een stoere aankleding en enkele extra centimeters bodemvrijheid. Kwestie van in zo veel mogelijk niches aanwezig te zijn...

38

Jaguar XE

Jaguar gaat in de aanval tegen de Audi A4, BMW 3-Reeks en Mercedes C-Klasse. Het wapen is deze XE, z'n troefkaart is een grotendeels in aluminium uitgevoerde structuur.

39

Audi RS3

Audi frist de RS3 op en vindt wat extra vermogen in de 2,5l vijfcilinder turbomotor. Genoeg om de Mercedes A45 AMG van de troon te stoten: 367pk.

40

Citroën Berlingo (Facelift)

Er is nog geen foto, maar we worden in 2015 getrakteerd op een facelift van de Berlingo. Als we moeten gokken: voorstelling in maart op het Salon van Genève, in juni bij de dealer.

41

Peugeot 208 (Facelift)

De op één na kleinste Peugeot wordt eveneens op een opfrisser getrakteerd. Ook hier geen beeld, en we mikken op een schema zoals bij de Citroën hierboven.

42

Peugeot Partner (Facelift)

Nog eens hetzelfde verhaal, ditmaal voor de tweelingbroer van de Citroën Berlingo.

43

BMW X5 Plug-in hybrid

Een stopcontact-hybride van de X5. Als de Duitsers hun huiswerk goed maken, tikt deze mastodont af op 3,8l/100km of amper 90gr/km aan CO2-afgifte.

44

Renault SUV zonder naam

Ja, Renault komt met een nieuwe SUV. Een opvolger voor de Koleos, wellicht, maar Renault zal naar alle verwachtingen met dat model willen breken.

45

Seat Ibiza (Facelift)

Ook de Seat Ibiza is inmiddels toe aan facelift. Misschien wel met stijlkenmerken die van deze concept worden geleend.

46

Audi Q7

In januari is de Q7 al te zien op het Autosalon van Detroit, maar het zal zomer zijn eer hij op de weg te spotten is. Hij is ruim 300kg lichter dan voorheen en dus sneller en zuiniger.

47

Mercedes GLE Coupé

Mercedes heeft een Coupé-versie van een SUV bedacht. Het recept komt van de BMW X6.

48

Mazda CX-3

De Mazda CX-5 was een schot in de roos. De komst van een nog compactere SUV stond sindsdien in de sterren geschreven. Dit is 'm.

49

Ford S-Max

De S-Max schreef geschiedenis door een busje in een dynamisch uiterlijk te gieten. En Ford doet het weer.

50

Opel Karl

De Opel Adam is hip en trendy. En deze in Korea gebouwde Karl moet vooral betaalbaar en praktisch worden. In het begin alleen met 1-liter benzinemotor.

51

BMW 3-Serie (Facelift)

Mercedes lanceerde de nieuwe C-Klasse in 2014 en een compleet nieuwe Audi A4 staat ook voor 2015 op het programma. BMW wapent de 'dreier' tegen al dat geweld met een facelift.

52

Honda Jazz

Hij is een tikkeltje groter en véél ruimer: de nieuwe Honda Jazz. Dit is het prototype dat op het Salon van Parijs stond te blinken. De definitieve versie zal nauwelijks afwijken.

53

Honda HR-V

De HR-V komt terug naar Europa. En de compacte SUV heeft enkele slimme interieurkunstjes geleerd van de Jazz hierboven...

54

Kia Cee'd (Facelift)

Details zijn er nog niet, maar ook de Kia Cee'd wordt onder handen genomen. Wij verwachten 'm rond de zomer bij de dealers.

55

Mitsubishi Outlander (Facelift)

Mitsubishi werkt aan een facelift voor de Outlander. Die zal na de ingreep wellicht wat dynamischer ogen. Het bedrijf experimenteerde al met deze koetswerkkit.

56

Seat Toledo

Cosmetische én technische ingrepen staan de Seat Toledo te wachten. Maar ook hier ontbreken details nog.

57

VW Passat GTE

Opladen aan het stopcontact en over een beperkte afstand elektrisch rijden. De Passat GTE zal uitpakken met een indrukwekkend lage CO2-uitstoot. Dat wordt fiscaal interessant.

58

Mazda MX-5

De nieuwe MX-5 moet het stellen met een vijftienhonderdje. Maar het pluimgewicht trainde nog eens 100kg af. De aandrijving geschiedt nog steeds op de achterwielen.

59

Ford C-Max (Facelift)

Noem het gerust de monovolumeversie van de Focus. Hij is weer helemaal bij de tijd.

60

Seat Alhambra (Facelift)

Nog maar eens een opfrisbeurt - ditmaal van Seat's grote monovolume. De Alhambra gaat onder het mes, maar over het resultaat weten we nog niets.

61

Ford Mustang

De Mustang wordt voor het eerst in z'n vijftigjarige carrière officieel leverbaar in Europa. En de nieuwe is moderner dan tevoren.

62

Ford Ecoboost (Facelift)

Eigenlijk is de Ford Ecoboost nog maar net in Europa op de markt. Maar Ford heeft er toch al een facelift van klaar. Een noodingreep wellicht. Wedden dat het achterwiel op de kofferklep verdwijnt?

63

Hyundai Santa Fé (Facelift)

Het meeste werk zal in de neus kruipen. Dat claimen we omdat dat bij een facelift altijd het geval is. Details zijn er niet.

64

Kia Optima (Facelift)

De Optima is in 2015 vier jaar jong. En dat is in een autoleven hét uitgelezen moment voor een facelift.

65

Toyota Mirai

De Toyota Mirai heeft een brandstofcel aan boord. Die zet waterstof om in stroom waarmee een 155pk sterke elektromotor je tot 480km ver brengt.

66

Bentley SUV

Het prototype werd niet goed onthaald, maar Bentley zet door. Het bedrijf komt met een knoert van een luxe-SUV.

67

BMW X1

Waarschijnlijk krijgen we hem pas tegen het einde van het jaar te zien, maar BMW komt met de tweede generatie van de X1 op de proppen. Even geduld oefenen dus als je die wil kopen...

68

Ford Edge

Ford ziet weer mogelijkheden voor een SUV boven de Kuga. Dat wordt deze Edge. In de VS is hij er al en het model wordt nu klaargestoomd voor de Europese consument. Na de zomer moet hij klaar zijn.

69

Mercedes GLC

Mercedes komt met een SUV naast de GLK. Daarover zijn nog geen details vrijgegeven.

70

Tesla Model X

De crossover van Tesla is al enkele keren uitgesteld. Maar eind 2015 moet het model met vleugeldeuren achteraan er toch écht zijn.

71

Opel Astra

Opel introduceerde de jongste Astra (Astra J) in 2009. Tegen 2016 moet er een compleet nieuwe generatie bij de dealer staan. Voorstelling: september 2015.

72

Audi A4

Ook de Audi A4, die dateert uit 2008, is rijp voor het pensioen. De vijfde generatie wordt dit jaar voorgesteld.

73

Renault Megane

We verwachten stijlelementen van de Renault Eolab te zien op het uiterlijk van de nieuwe Megane. Die ondergaat een generatiewissel.

74

Renault Laguna

De jongste Laguna was een wat zouteloze auto. Benieuwd of Renault bij de generatiewissel wat meer durf aan boord legt.

75

Porsche 911 (Facelift)

Ja, de 911 krijgt een facelift. Het gaat ongetwijfeld over kleine uiterlijke details. En wij hopen ook op een verbeterde stuurinrichting.

76

Audi R8

Audi komt met een tweede generatie R8. Het design wordt geen revolutie, maar evolutie en zal vooral wat scherper zijn.

77

Honda NSX

Na jaren van uitstel, komt de lancering van een nieuwe Honda NSX nu eindelijk in zicht. Hij wordt dit jaar voorgesteld.

78

Ferrari 458 Italia

Ferrari herdoopt z'n modellen bij een generatiewissel. We weten dus (nog) niet exact hoe hij zal heten. Maar de opvolger komt er dit jaar.

79

Lamborghini Huracan Spyder

De Huracan gaat uit z'n dak. Dat is de natuurlijke orde der dingen in supercarland.

80

Rolls-Royce Wraith Drophead Coupé

Dat is 'cabrio' voor normale stervelingen. De Wraith met stoffen kap rondt ons overzicht af.

81
Geef commentaar
comments by Disqus