Winterbanden Inleiding

Inleiding
Vergroot foto
Door: REDACTIE 24-11-2008

België is niet het land dat maandenlang wit kleurt en schuil gaat onder een sneeuwtapijt... Zelfs ijzel is - zeker in het noordelijk deel, als we een enkele harde winterprik even buiten beschouwing laten- een veeleer sporadisch verschijnsel. Het belang van winterbanden lijkt voor velen dan ook louter een commerciële stunt. Dat is niet juist, want het nut van winterbanden is slechts gedeeltelijk gekoppeld aan het winterbeeld dat we voor ogen hebben; winterbanden hebben gewoon alles te maken met winterweer, en daar hebben we genoeg van.

In elk seizoen zijn onze banden het enige contactvlak met de weg. Concreet betekent dat niet eens het oppervlak van vier CD-doosjes. De kwaliteit van het ‘wegcontact' is bepalend voor de bestuurbaarheid van de wagen, de remafstand, de grip en daaraan gekoppeld het overbrengen van de trekkracht... We hebben er dus alle belang bij om geen vierkante centimeter wegcontact prijs te geven en dat is precies wat er bij winterweer dreigt te gebeuren.

Niemand van ons haalt het in zijn hoofd om de winter door te stappen op zomerse sandalen, maar van onze auto verwachten we wel dat hij zomer en winter zonder specifieke aanpassingen onze veiligheid garandeert over duizenden kilometers. Winterbanden zijn dus geen overbodige luxe. Het rubber is ook niet langer te verwarren met ‘sneeuwbanden' zoals die 30 - 40 jaar geleden al in ons land gecommercialiseerd werden. De actuele winterbanden zijn maximaal afgestemd op de specifieke weersomstandigheden tijdens de wintermaanden zoals wij die kennen. Ze zijn geschikt voor alle soorten ondergrond: besneeuwde, licht tot zwaar beijzelde, natte of zeer natte wegen. Ze doorsnijden een diepe waterlaag op het wegdek, maar komen evenzeer goed weg op koude en droge wegen. Winterbanden zijn opgewassen tegen alle winterse weersomstandigheden: motregen of zware regenval, nat of juist heel droog en koud, tot en met zeer lage temperaturen.

Winterbanden brengen nauwelijks een meerkost mee, voor zover men van bij de ingebruikname van een nieuwe wagen kiest voor het gemengde gebruik van een set zomer- en winterbanden. Zo verdeelt zich de slijtage evenredig over de 2 x 4 banden, terwijl de veiligheid er aanzienlijk op vooruit gaat.

Geef commentaar
comments by Disqus