Door deze 911 begon Porsche met personalisering

Bekijk 7 foto's
Door: BV 27-02-2019

Wil je een Porsche, maar vind je je gading niet in de nochtans erg uitgebreide uitrustings- en optielijsten van het merk? Geen nood. Tegenwoordig kan je gaan aankloppen bij Porsche Exclusive Manufaktur. Die lakken de je auto in eender welke kleur en maken desnoods speciaal voor jou een kleurbad voor het leder. Het enige wat je moet doen is daar de prijs voor betalen.

De 911 die het anders deed

Maar dat was niet altijd zo. Aan het begin van de jaren tachtig, had je bij Porsche alleen de keuze uit wat het merk voorgekauwd had. Door deze Porsche Carrera 3.2 uit 1984 veranderde dat echter.

Je kijkt naar de auto van Tilman Brodbeck. Die was tijdens de eerste helft van de tachtiger jaren de assistent van Peter Schutz, toen de topman van Porsche. In die functie krijg je een 911 als firmawagen, maar hij was daar niet helemaal tevreden mee. Hij wou liever wat aparts. En daarom riep hij Anatole Lapine, een Let die van 1969 tot 1988 verantwoordelijk was voor het design bij het merk (en onder meer de hand had in de 924 en 928), op z’n kantoor. “Doe er wat aparts mee - liefst met turkoois”, moet de designbriefing zo ongeveer geweest zijn.

Gesofisticeerd lakwerk

Daarop werd de 231pk sterke sportauto voorzien van een lange lijst exclusieve onderdelen. Het meest in het oog vielen de lichtblauwe accenten in het lakwerk. Om die aan te brengen werd een 911 van de productielijn geplukt en in een bestelwagen naar een apart spuitatelier te rijden. Het lakwerk is kunstig, want de kleur die op het dak nog prominent is, werd naar de vleugels toe almaar dunner verneveld. En zo’n ‘dégradé’ zit er ook nog eens net boven de bumpers. En op de Fuchs wielen.

Het interieur werd in dezelfde opvallende blauwe tint uitgevoerd. Het was geen half werk, want behalve de zetels, de zonnekleppen en de dakhemel, werden ook de meeste kunststoffen elementen (schakelaars, lijsten, paneeltjes) in een andere kleur gelakt op bevel van Tilman.

Porsche Exclusive Manufaktur

De opvallende 911 miste z’n effect niet. In 1986 bood Porsche voor het eerst uitzonderlijke personalisering aan. Een divisie waarover Tilman Brodbeck de leiding kreeg.

Geef commentaar
comments by Disqus