Audi AI:me wil stadsauto van de toekomst zijn

Bekijk 3 foto's
Door: BV 03-04-2019

Op het aanstormende Autosalon van Shanghai, in China - met z’n miljarden plukrijpe consumenten nog steeds het beloofde land voor heel wat automerken - wil ook Audi z’n beste beentje voorzetten. Dat doet het met een concept car die helemaal op het verstedelijkte China inspeelt. Een auto die compact is, want ruimte is er prijzig, en ook slim is, want de Chinezen zijn wild van nieuw technologisch vernuft. De AI in AI:me (wat een naam!) staat immers voor ‘artificial intelligence’. Want je raadt het al - het karretje rijdt helemaal autonoom. Meestal toch. Het stuurtje is alleen voor bestuurders met geldingsdrang.

Met zelfmoorddeuren

De auto heeft op basis van de eerste schetsen wel wat weg van de Volvo 360c Autonomous Concept. En dat is niet geheel onlogisch. Wanneer je niet moet rijden, wordt de inrichting en het beschikbare volume vanzelf helemaal anders ingeschat. Volgens Audi heeft het model ook zelfmoorddeuren (die naar achteren openzwaaien) omdat zulks de in- en uitstap bevordert.

Zoem, zoem

Met potlood hebben de designer e-Tron in de achterbumper gekerfd. Want hij heeft natuurlijk een geheel elektrische aandrijflijn. In productie gaat hij daarentegen niet. Hij moet louter een visie op een ‘autonoom rijdende compacte auto voor de metropolen van morgen’ projecteren. Handig, want dan kan je twee levensgrote problemen van dat soort auto’s negeren: zowel de accu’s als de autonome technologie zou ervoor zorgen dat zo’n kleintje zich uit de markt prijst. Dat is zelfs al het geval bij de plug-in-hybride die Europa z’n bevolking straks door de maag spiest.

Geef commentaar
comments by Disqus