Gerucht: Ford schrapt nieuwe Focus RS

Vergroot foto
Door: BV 17-04-2020

We zegden het nog: de versoepeling van de emissienormen in Amerika is slecht nieuws voor de Europese consument. Ons Oude Continent raakt door de beslissing van de Trump-regering immers meer in het isolement en dat zal gevolgen hebben voor wie bij ons een auto wil kopen. Duurder, ja, maar misschien ook minder keuze. Volgens het Franse Caradisiac zou de Ford Focus RS wel eens één van de eerste slachtoffers kunnen zijn. De publicatie zegt dat het project in de vuilbak verdwijnt. Er komt geen nieuwe Focus RS meer.

Uitstootdoelstellingen drijven prijs op

De uitstootdoelstellingen die Europa de autosector door de strot ramt, dwongen Ford al tot grondige aanpassingen aan het concept van de Focus RS. In eerste instantie werd uitgegaan van een aandrijflijn met beperkte elektrische ondersteuning (mild hybrid). Maar al snel bleek dat zulks onvoldoende zou zijn om het performante model in de catalogus van Ford in te kunnen passen. Alleen een stekkerhybride, wat de prijs nog eens zou opdrijven, kon de RS redden. Uiteindelijk werd al op 400pk of meer gemikt.

Amerikaan zit niet te wachten op hot hatch met stekker

De snelle Ford zou in 2022 in de catalogus verschijnen. Zou, want Ford zou nu besloten hebben dat de nieuwe RS er niet komt. Hij wordt te duur. Enerzijds door de Europese uitstootdoelstellingen en anderzijds door z’n beperkte afzetgebied. In de VS zit nu immers niemand meer te wachten op een snelle Ford die 10.000 dollar duurder is omdat er een stekker aan hangt. Een liter benzine kost er momenteel minder dan 30 cent.

Wie een snelle Ford wil, zal het moeten stellen met een voorwielaangedreven ST (foto). Die bestaat met een 190pk en 400Nm sterke diesel en een 280pk en 420NM sterke 2,3l viercilinder turbomotor op benzine.

Komt er officieel nieuws van Ford, dan lees je dat uiteraard op Auto55.be

Geef commentaar
comments by Disqus