Opel Adam 1.4 87pk Exterieur

Opel Adam 1.4 87pk
Bekijk 27 foto's
Door: BV 16-11-2012

Het lijkt er al van bij de eerste regels op dat dit zowat het meest uitgebreide hoofdstuk exterieur uit onze database wordt. Wees dus voldoende gehydrateerd voor u aan dit marathonstuk begint. Opel heeft ons immers heel wat stof tot schrijven gegeven.
Laat ons beginnen met de saaie details, dan hebben we die alvast uit de weg. De Adam is met een lengte van 3,69m wel erg kort, maar met een breedte van 1,72m tegelijk ook uitgesproken breed. Spoorbreedte en wielbasis schelen krap een halve meter en het is dus geen overdrijving dat Opel's jongste een haast vierkante voetafdruk nalaat.

Als je in deze prikkelhongerige tijden hip en trendy wil zijn, dan moet je veel design per kubieke centimeter aanbieden en de Adam slaat op dat vlak ongeveer alles wat op de markt is. Er even rond lopen levert meteen een uitgebreide opsomming op. De designers zorgden voor een zwevend dak dat visueel losgekoppeld is van de rest van het koetswerk door er een chroomboord onder te steken en het te isoleren met wat glanzend zwarte inzetstukken. Daardoor is het makkelijker om combinaties met twee kleuren aan te bieden. En op de C-stijl staat nu ook de naam, eerder dan op de kofferklep. Op de flank ontstaat rond de deurklink een schokgolf zoals ook de Astra GTC heeft, en de deur heeft de sikkelvormige plooilijn. In de voor- en achterlichten komt diezelfde sikkelvorm terug en het loont de moeite om te noteren dat je je achterliggers niet alleen met ordinaire lichtbolletjes maar ook met LEDs kan begroeten. De neus wordt gedomineerd door een lage luchtinlaat, kwestie van het geheel in wat meer sportiviteit te laten weken. De vorm ervan is overigens ook best complex.

De basisingrediënten hebben we daarmee in de pan zitten, maar de klant heeft voortaan de beschikking over een nooit gezien palet spijs en kruiden voor de persoonlijke toets. In detail gaan is schier onmogelijk, maar probeer even te volgen wanneer we de grote lijnen uittekenen.

Bovenop een simpele basisversie biedt Opel drie verschillende thema's aan, met telkens een eigen sfeer. Die heten Jam, Glam en Slam. Ruwweg kan je die omschrijven als gedurfd, stijlvol en sportief. Elk van die thema's kan aangevuld worden met 6 pakketten waarvan er vijf betrekking hebben op de buitenzijde. Elk van die mogelijkheden kan dan weer verder aan je smaak aangepast worden met nog eens vier opties die grotendeels op de binnenzijde slaan. Twaalf koetswerkkleuren, drie extra dakkleuren, 31 designs voor velgen, 6 koetswerkpakketten, 3 stickersets, 6 verschillende kleurinlegstukken voor wielen, extra kleurinzetstukken (dat is dan een derde kleur) voor de grille, de spiegels...

Bon, u heeft in de gaten dat de Adam zich aan je smaak aanpast. Meer dan eender welke auto uit het segment tussen haakjes. Natuurlijk zijn ze niet allen een even goed toonbeeld van goede smaak, maar dat was nu ook weer niet het punt.

Geef commentaar
comments by Disqus