Opel Adam 1.4 100pk Rijgedrag

Bekijk 36 foto's
Door: AUTO55 12-06-2014

Deze Adam 1.4 doet het zonder turbo en laat 100pk en 145Nm koppel op de vooras los. Het stelt hem in staat in 11,5 seconden naar 100km/u te snellen en te toppen bij 185km/u. Even vrolijk als van zijn uiterlijk wordt je dus niet meteen van de prestaties.

De motor is liever lui dan moe en de versnellingsbak beschikt zoals gezegd over slechts vijf (korte) verhoudingen. Met als gevolg dat, aan de maximaal toegelaten snelheid op de autostrade, de toerenteller 3.600tr/min aanduidt. Voldoende kwiek is onze lener wel binnen en net buiten de bebouwde kom, maar er zijn fijnere motoren om mee te werken.

Punten voor weggedrag

Andere dobbers zijn het hakerige karakter van de vijfbak, alsook de elektrische stuurbekrachtiging die, net zoals in zoveel nieuwe wagens, weinig tot geen gevoel doorseint naar de bestuurder. Maar er is ook goed nieuws. De 1.120kg wegende en van de Corsa afgeleide Adam getuigt ondanks z'n korte wielbasis van een prima rechtuitstabiliteit en van een gebalanceerd, snedig weggedrag. Dat hij punten laat liggen op vlak van comfort, heeft met name te maken met de 18-duims velgen waar onze testwagen op steunt. Mooi, maar zonder al te veel lucht in het rubber om de eerste schokken op te vallen.

En het verbruik? Wij kwamen rond met 5,6l/100km bij een rustige rijstijl. Dat is net een halve liter meer dan wat Opel opgeeft. CO2-gewijs wordt er op papier 119g/km uitgestoten.

Geef commentaar
comments by Disqus