Oranje kleur van de hoop

Door: REDACTIE 02-02-2007

Oranje is een der zeven fundamentele kleuren die Newton in het zonnestelsel heeft opgemerkt. Al is oranje een mengeling van rood en geel dan is deze kleur de laatste jaren bijzonder in. Oranje is de kleur van de blijheid (o.m. de oranjegekte in het Nederlandse voetbal en bij Koninginnedag) en van de oppositieleiders (zoals Georgië leider Michaël Saakasjvili bij zijn Rozenrevolutie in 2003) of de Joden in de Gazastreek. Ook Ierland en Zuid-Afrika kozen voor het oranje als symboliek.

In de toekomst zal Ford alles met een oranjekleurtje tinten

Nu heeft ook Ford niet alleen het oranje gekozen voor de Focus ST. Voortaan wordt de sinaasappelkleur toegepast voor alles en nog wat. Wij zagen de nieuwe Galaxy een paar keer als concept car met een oranjestrip rondom de zijramen. Omdat wij daar wat beteuterd, eerder skeptisch, stonden naar te kijken kwam een designer ons vragen wat wij ervan dachten. Wij bleven hem het antwoord schuldig. Zelfs toen hij stelde dat het niet uitgesloten was dat deze kleurrijke strips ooit eens in een of andere serieversie zouden kunnen worden aangeboden. Waarop wij natuurlijk onuitgesproken maar duidelijk ons ongeloof lieten merken, wat trouwens met een besmuikt geheimzinnig, als het ware medeplichtig glimlachje werd beantwoord.

Maar op het grote Ford-feest van het jaar zaten wij naast Chris Bird, de directeur designer van Ford Europa die ooit de Mondeo tekende, en toen "toevallig" het woord oranje viel vertelde hij ons desgevraagd dat er ooit 60 Galaxy's met laterale oranjebiesjes werden gemaakt die overal ter wereld in de strikt geheime Domes aan keuring werden onderworpen. In Detroit werd onlangs nogmaals het oranje -als vervanger van het eerder gebruikelijke New Edge thema- gepromoot. De aerodynamische Crossover Airstream concept car had precies dezelfde gekleurde zij-, dak- en achterraamomlijsting als de Galaxy. Zelfs de nieuwe terreingeschikte SUV Edge werd met een lateraal oranjebiesje gemerkt. In de toekomst zal Ford alles en nog wat met een oranjekleurtje tinten. De website, de billboards, de publiciteit: overal en altijd zal het oranje discreet maar onmiskenbaar aanwezig zijn.

Voor Ford is het nieuwerwetse oranje de kleur van de hoop. En hoop doet leven...

Geef commentaar
comments by Disqus