Was je auto als een pro 13. Frequent: binnenkant deurstijlen

13. Frequent: binnenkant deurstijlen
Vergroot foto
Door: BV 15-08-2013

Deze laatste stap in het proces van de frequente wasbeurt wordt vaak overgeslagen. Onterecht, want het is net dit aspect van het wasritueel die de toegewijde petrolhead van de onverschillige eigenaar scheidt. Een tip bij de aanschaf van een tweedehands wagen: aan de staat van de binnenkant van die deurlijsten kan je goed afleiden hoeveel zorg de vorige eigenaar voor de auto had. Bovendien oogt een propere deurstijl niet alleen netjes wanneer jij of je passagiers instappen, het laat de rubberen dichtingen toe optimaal tegen het koetswerk aan te sluiten. Wat dan weer de kans op waterinfiltratie vermindert en de geluidsisolatie naar de cabine toe intact houdt.

Wat maakt die deurstijlen eigenlijk zo vuil? Nadat de wagen volledig is gewassen, zal een deel van het (spoel)water langs de binnenkant van de deuren en deurstijlen een weg gezocht hebben naar de aardbodem terwijl ze het aldaar aanwezige stof meenemen. En dit laat zijn sporen na. Je kan een (vochtige) droogdoek gebruiken om deze delen te reinigen, maar schrik niet van het vuil dat deze zal verzamelen. Als je meerdere droogdoeken hebt, gebruik dan liefst altijd dezelfde voor dit vieze klusje. Begin met de binnenranden van de deuren zelf en pak vervolgens de binnenkanten van de deurstijlen aan. Dit gaat allemaal zonder veel moeite, want deze koetswerkdelen komen amper in contact met de elementen en het vuil is dus zelden aangekoekt.

Vergeet ook niet de kofferklep onder handen te nemen. Zowel de binnenranden van de klep als de zuigers en de binnenkant van de koffer zelf verdienen je aandacht. Ook op esthetisch vlak maakt dit een groot verschil. Net zoals de koffer hoort ook het motorcompartiment af en toe eens schoongemaakt te worden, maar dit past beter in het kader van de (half)jaarlijkse grote beurt. We komen hier op terug in deel 3 van dit dossier. Maar eerst vatten we nog eens samen wat we vandaag allemaal hebben geleerd.

Geef commentaar
comments by Disqus