PAL-V is tegelijk auto en vliegtuig

PAL-V  is tegelijk auto en vliegtuig
Bekijk 24 foto's
Door: BV 03-04-2012

Het Nederlandse bedrijf PAL-V (Personal Air and Land Vehicle) heeft de eerste succesvolle tests afgelegd met z'n vliegende auto. De driewielige creatie van het bedrijf voldoet immers zowel aan de wettelijke eisen voor weggebruik als voor vliegverkeer.

Het toestel vliegt op een manier die vergelijkbaar is met die van een gyrocopter. Een uitvouwbare rotor op het dak zorgt voor verticale lift, terwijl een automatische uitklappende rotor achteraan voor de voorwaartse stuwkracht zorgt. In de lucht haalt de PAL-V een snelheid van 180km/u en kan hij tussen 350km en 500km afleggen.

Op de weg rijdt de driewieler op een platform dat in de bochten gaat liggen om de stabiliteit te waarborgen. De prestaties die het bedrijf communiceert zijn verre van kinderachtig: een acceleratie naar 100km/u zou 8 tellen in beslag nemen en de topsnelheid bedraagt 180km/u. Een volle tank brengt je 1200km ver.

Klanten met een rijbewijs mogen het toestel ook door het luchtruim besturen na een opleiding van 20 à 30 uren. Maar voor het zover is, moet het prototype nog doorontwikkeld worden voor serieproductie. Daarvoor zijn de Nederlanders nu op zoek naar investeerders.

Geef commentaar
comments by Disqus