Alle nieuwe auto's van 2016: Infiniti tot Nissan

2016 wordt een druk autojaar, waarin de automerken zich vooral lijken bezig te houden met het vullen van niches. En natuurlijk worden de modlelen, luxueuzer, sportiever (van imago en looks tenminste) en zuiniger dan hun voorgangers. In deel 2 van dit overzicht alles van Infiniti tot Nissan. De link naar deel 1 (van Alfa Romeo tot Hyundai) vind je onderaan dit item.

Infiniti

Nissans premiumdochter stuurt in januari al de Q30 naar de toonzalen. Het compacte model deelt z'n techniek met de Mercedes A-klasse. Net als de QX30, de tegenhanger van de Mercedes GLA. De QX30 komt in de zomer tot bij ons. Nog voor het einde van het jaar zou de Q60 bij de dealers moeten staan, een sportieve coupé, Infiniti versus BMW 4 Coupé, Audi A5 en Mercedes C-Klasse Coupé. Het doek zal volgende maand al op de NAIAS in Detroit van de Q60 gehaald worden.

Jaguar

Bij Jaguar zal in 2016 alles rond de F-Pace draaien. Voor de eerste keer in hun geschiedenis brengen de Britten een crossover uit. De lancering is op 16 april.

In februari zal de XE ook met vier aangedreven wielen de weg op kunnen, maar uitsluitend als diesel. Diezelfde motor (2.0-liter viercilinder) wordt in juni ook in de XF AWD gelepeld.

Jeep

In april hoopt Jeep op het autosalon van New York zijn nieuwe SUV in het C-segment voor te stellen. Die zal de Jeep Compass opvolgen. Slechts een maand later zal de nieuwkomer al in verkoop gaan. Hij komt er met voor- en vierwielaandrijving.

Kia

Bij de Koreaanse dochteronderneming van Hyundai zullen ze zich in 2016 niet vervelen. In januari vliegen ze er direct in met de nieuwe Sportage. In Genève toont Kia zijn eerste hybride CUV (City Utility Vehicle) in de compacte klasse. Naam: Niro. Ook op het Zwitserse autosalon zal de Kia Optima, als een plug-in hybride en als break te bewonderen zijn. Beide gaan in de herfst van 2016 in verkoop. Hetzelfde geldt voor de Optima GT. Bovendien zullen ook de Kia Soul en Kia Carens in een opfriste versie bij de dealers staan. Hun debuut geven beide modellen op het salon van Parijs.

Land Rover

Deze stoere Britten houden zich in 2016 behoorlijk in . Enkel de cabriolet van de Range Rover Evoque staat op hun agenda. De open crossover komt in mei in de handel. Tegen het einde van het jaar zou de nieuwe Discovery wel eens een feit kunnen zijn. Diens koets zal dan, zoals nu al het geval bij de Range Rover, van aluminium gemaakt zijn. Wereldpremière: waarschijnlijk Los Angeles in november.

Lexus

Toyota's luxelabel begint met de hybride RX (lancering 23 januari), 's werelds best verkochte Lexus. Als alternatief is er de RX met een 2,0-liter turbo benzinemotor, maar geen dieselmotor. Diezelfde viercilinder benzine zal vanaf volgend jaar ook in de Coupé RC zitten. Voor de GS sedan staat een facelift op stapel. Sportieve klanten kunnen zich verheugen op de achtcilinder GS F.

Mazda

Veel heeft het Japanse merk in 2016 niet op z'n lijstje staan. Pas aan het einde van het jaar zet Mazda naast zijn Roadster MX-5 een hardtop-variant. Ook de volgende CX-5 zal voorgesteld worden. Die zal zijn debuut zal naar verwachting in november op de Los Angeles Motor Show maken.

Mercedes

Mercedes dropt meteen al in Detroit een primeur van jewelste. Op 10 januari presenteren ze er de nieuwe generatie E-Klasse, binnenshuis W 213 genoemd. De business sedan moet de nieuwe standaarden wat betreft semi-autonoom rijden, comfort en digitalisering schrijven. Daarnaast wordt de E-Klasse lichter en zuiniger en krijgt hij onder meer een plug-in hybride. Lancering in maart. De break wordt in juni voorgesteld en zal in de late zomer het spoor naar de dealer volgen. Net als de AMG versie met tot 600pk. Van de break zal er ook een all-terrain-versie komen. Die debuteert op het eind van het jaar.

Ook in Detroit presenteren de Stuttgarter de gefacelifte SLC (voorheen SLK). Al in november toonde Mercedes de herziene SL en de "S-klasse onder de SUV's", de GLS. Die luxe off-roader staat in maart bij de dealers, de SL komt in april. Een paar weken later dan het volgende open-air festival, de S-Klasse Cabriolet. Ze willen in dit segment de alleenheerschappij van rivalen zoals Bentley en Rolls-Royce doorbreken.

Ook twee klassen dieper valt Mercedes aan. Op het Autosalon van Genève zal de cabriolet van de C-Klasse staan. Lancering in de zomer. Na Genève in maart komt in april New York. Aan de Hudson viert een andere Mercedes-nieuwigheid zijn première: de GLC Coupé. Bij de dealer zal die echter pas in de tweede helft van het jaar staan.

Mini

Op het autosalon van Tokio in oktober viel het doek van de Mini Cabrio die in maart in de showrooms zal staan. Later in het jaar zal er een John Cooper Works versie komen. Hetzelfde geldt voor de Clubman, die tevens voor het eerst een vierwielaandrijving krijgt. De nieuwe versie van de Countryman wordt in het najaar, waarschijnlijk in Los Angeles (november) getoond. De lancering echter zal pas voor het begin van 2017 zijn.

Nissan

De meest verkochte elektrische auto krijgt begin 2016 krachtigere batterijen, het bereik van de Nissan Leaf vergroot tot 250 kilometer. Bijna tegelijkertijd stuurt Nissan zijn pick-up Navara naar de dealers. Het autosalon van Parijs in het najaar zal waarschijnlijk worden gebruikt als podium voor de volgende Micra. Hints naar diens design geeft Nissan in maart in Genève. In de herfst lost de NV300 de Primastar af. Nissan hoopt ook in de "Mercedes Vito klasse" te kunnen meespelen.

Meer nieuwe auto's voor 2016? Klik hier voor deel 1: van Alfa Romeo tot Hyundai.

Lees meer
Geef commentaar
comments by Disqus