Alle nieuwe auto's van 2016: Opel tot Volvo

2016 wordt een druk autojaar. De merken reppen zich om zo snel mogelijk in zo veel mogelijk niches aanwezig te zijn. En natuurlijk worden de modellen, luxueuzer, sportiever (van imago en looks tenminste) en zuiniger dan hun voorgangers. In het laatste deel van dit overzicht alles van Opel tot en met Volvo. De link naar deel 1 (van Alfa Romeo tot Hyundai) en deel 2 (van Infiniti tot Nissan) vind je onderaan dit item.

Opel

Met de Astra break, genaamd Sports Tourer, wil Opel vanaf de lente marktaandeel veroveren, ze hopen op een even goede ontvangst als bij de vijfdeurs Astra. In de tweede helft van het jaar krijgen de Zafira en Mokka een model-update. Voor november staat de presentatie van de volgende generatie Insignia op het programma, maar die zal pas in 2017 op de markt komen.

Peugeot

Bij de Fransen komt een metamorfose van de 3008 eraan. De crossover zal een volwaardige compacte SUV worden. Zelfs met vierwielaandrijving. De 3008 zal wel pas op het einde van 2016 op de markt komen. In mei krijgt de 2008 een facelift en een nieuwe generatie van de Expert wordt in september bij de bedrijfswagens verwacht, niet lang nadat het merk met de Traveller (foto) de personenwagenversie heeft gecommercialiseerd.

Porsche

Een paar weken geleden onderging de 911 een facelift, met als belangrijkste feit de overstap van zuig- naar turbomotoren. In de loop van 2016 zullen meer varianten die verandering ondergaan, onder meer de eigenlijke Turbo, die met 20 pk versterkt wordt. Vanaf de lente zal de Boxster gefacelift rondrijden. Net zoals de Cayman in de herfst. Ja, met viercilinders, en met een andere typebenaming. Om het jaar af te sluiten zal Porsche de tweede generatie van de Panamera (G2) in de handel brengen. Diens debuut? Het autosalon van Parijs.

Renault

Renault heeft opnieuw een vlaggenschip, de Talisman. Die geeft in januari de aftrap van een hele resem modelwissels. Na de sedan volgt een paar weken later de Mégane als hatchback. In het voorjaar wordt de Talisman Grandtour gelanceerd. In de zomer zou dan weer de Mégane Grandtour bij de dealers staan.

De nieuwe Scénic zal Renault waarschijnlijk op het autosalon van Parijs voorstellen. Die komt er opnieuw als vijfzitter en als zevenzitter (Gran Scénic). En er is een grote kans dat in Parijs ook de opvolger van de Koleos zal staan blinken. De naam van die SUV hoopt Renault nog even geheim te kunnen houden.

Seat

Seat zet het jaar in met de vernieuwde Ibiza Cupra. De highlight in 2016 wordt echter de eerste SUV van de Spaanse dochteronderneming van Volkswagen. Het model deelt z’n platform en motoren met de nieuwe VW Tiguan. De première vindt plaats in maart op de Autosalon van Genève. De lancering is voor juni gepland.

Skoda

Voor de tweede helft van het jaar stond bij Skoda de opvolger van de Roomster op de planning, maar die is ter elfder ure afgevoerd. En hij was eigenlijk helemaal klaar. Een paar weken later zal het doek van de nieuwe SUV van de Tsjechische Volkswagentak getrokken worden. Het model komt op het MQB-platform van de Groep te staan en deelt z'n technologie met de Tiguan. De lancering zal pas voor begin 2017 zijn.

Smart

De zomer wijdt Smart met de Fortwo Cabrio in. En in de winter van 2016 komen de elektrische versies van de Fortwo en Forfour op de markt.

Tesla

Na de succesvolle Model S brengt de Californische autofabrikant Tesla in de tweede helft van het jaar de Model X naar de showrooms. De crossover met vleugeldeuren zal plaats bieden aan maximaal zeven personen en het minimaal 450 kilometer lang uithouden.

Toyota

Al in februari geeft de Toyota het startschot met de herwerkte RAV4. Afgezien van kleine veranderingen in het design en de nieuwe motoren krijgt de RAV4 voor de eerste keer ook een hybride aandrijving. Eveneens in februari komt de nieuwe Prius. Die zit inmiddels al aan zijn vierde generatie en wordt opnieuw zuiniger (3,0 l / 100 km).

In juni volgen de bestelwagen (ProAce) en de pick-up (Hilux). Nog voor het einde van 2016 (dat is het plan ten minste) wil Toyota zijn nieuwe SUV in het B-segment introduceren. Een idee van die zijn looks kregen we in september in Frankfurt met de concept CH-R. De productieversie zou ook weleens zo kunnen gaan heten. Het komt net zoals de Prius op het nieuwe TNGA-platform te staan. Toyota verwacht er alvast erg veel van.

Volkswagen

De belangrijkste nieuwigheid bij Volkswagen is ontegensprekelijk de Tiguan. Diens tweede generatie komt in april of mei naar de dealers, in eerste instantie als een klassieke vijfzitter. Voor het eert zal er ook een verlengde versie met zeven zitplaatsen komen. Die staat in de herfst op het programma. Een facelift krijgen de Up, de Beetle, de Amarok en de Golf. Die laatste bestseller ontvangt dan de virtuele cockpit van de Passat. Daarnaast zijn er diverse nieuwe motoren voor de Golf.

Volvo

Omdat de VS naast China de belangrijkste markt is voor Volvo's grote sedans, zal de S90 voor de eerste keer onthuld worden in januari op de Detroit Auto Show. De bijbehorende break V90 tonen de Zweden op het salon van Genève. Beide modellen zullen in de zomer bij de dealer staan. Tegelijkertijd krijgt de V40 een facelift. In het najaar stelt Volvo dan de V90 in outdoor-kleedje voor, de "Cross Country". Diens lancering wordt echter pas begin 2017 verwacht.

Deel 1 van het overzicht: van Alfa-Romeo tot Hyundai Deel 2 van het overzicht: van Infiniti tot Nissan vind je hier.

Lees meer