Dit zijn de 10 beste auto’s van 2017 die je (misschien) kan kopen

Hoe definieer je wat een goede nieuwe auto is? Hou je rekening met de rijeigenschappen en de testscore’s, hoe de eigenaar achteraf z’n auto ziet en of hij er naderhand vaak mee terug bij de garage staat? En is hij veilig? Dat wordt een omslachtige berekening. Eentje die het Amerikaanse Consumer Reports - dat je kan vergelijken met onze Test Aankoop - elk jaar effectief maakt. Dat levert een lijst op met in elke categorie de best auto die je kan kopen. Wel zonde dat er zoveel Amerikaanse modellen bij zitten. En hou er ook rekening mee dat de concurrentie op ons continent anders is.

Compacte SUV: Subaru Forester

We beginnen met het meest trendy segment van allemaal. De compacte SUV. En daarin staat een vaste waarde bovenaan. Een auto die eigenlijk het segment mee hielp bepalen: de Subaru Forester. Hij wordt omschreven als betrouwbaar, handig en met rijeigenschappen die ver boven die van de competitie uitsteken.

Middenklasse SUV: Toyota Highlander

Bij ons zou dit segment al als ‘groot’ kwalificeren. Het is daar waar je bijvoorbeeld een Hyundai Santa Fe of een Mitsubishi Outlander in tegenkomt. Volgens CR zijn die minder goed dan deze Toyota Highlander, maar die kan je dus niet kopen.

Luxe SUV: Audi Q7

De topper kan je wel kopen. Het is de nieuwe Audi Q7. Consumer Reports is vol lof. Groot en toch agiel, luxueus en ook hoogtechnologisch. En de weinig directe rivalen die hij heeft beginnen hun leeftijd een beetje te tonen.

Pickup: Honda Ridgeline

Ja, Honda heeft een Pickup. Die krijgen we in Europa niet achter de kiezen, maar met aanstormende nieuwe SUV’s van Mercedes, Renault, PSA… kunnen we ook hier naar heel wat uitkijken. De Ridgeline haalde het omwille van verfijnd en toch solide.

Grote gezinswagen: Chevrolet Impala

De Impala heeft al een carrière van decennia. Logisch dus dat GM het concept onder de knie heeft. Comfortabel, ergonomisch en vooral erg ruim…

Middenklasse gezinswagen: Kia Optima

Dit is, samen met de pickups hét volumesegment bij uitstek in de VS. En kijk, de Kia Optima stoot er de eeuwige Toyota Camry van de troon. CR vind hem perfect, alleen mocht hij nog nét iets zuiniger geweest zijn. Minder perfect dan de Toyota, maar wel veel aangenamer.

Compacte gezinswagen: Chevrolet Cruze

Het segment van de Golf! En neen, het is weer een Amerikaan die het wint. De Chevrolet Cruze. Omdat hij goed uitgerust is en een leuke viercilinder turbomotor heeft. Hij deelt heel wat componenten met de Europese Opel Astra.

Kleine auto: Toyota Yaris IA

Typisch Amerikaans: een sedan! De Toyota Yaris IA. Consumer Reports vindt hem vooral erg verfijnd voor z’n afmetingen. Wie denkt er een andere auto in te herkennen zou gelijk kunnen hebben. Het is eigenlijk een verklede Mazda 2.

Hybride: Toyota Prius

Er zijn betere hybrides, zegt CR zelf. Maar die zijn allemaal ontzettend duur. Wil je het betaalbaar houden, dan is de Toyota Prius je ding. En noteer even dat de Hyundai Ioniq nog niet te koop was.

Sportauto: Mazda MX-5

De MX-5 won deze categorie ook vorig jaar. Niet onlogisch. Hij is zuiniger dan heel wat gezinswagens, betaalbaarder dan de meeste andere sportwagens, hij heeft een briljant onderstel en het dak kan eraf. Enig nadeel: hij is een beetje aan de trage kant.

Geef commentaar
comments by Disqus