10 van de beste horloges voor de autoliefhebber

Het einde van het jaar kondigt zich aan. Aan pakjes en cadeautjes kan je in deze periode niet ontsnappen. Aan lijstjes evenmin. Het is ook het moment van de dertiende maand en - voor enkele gelukkigen - de eindejaarsbonus. Wie nog niet weet waar die aan opdoen (of waarvoor sparen het komende jaar), suggereren we alvast deze 10 fantastische tijdstukken. Horloges voor iedereen, maar zeker voor de liefhebber van vierwielers of racerij. En we maken het niet zo knullig om stukken te kiezen waarop het automerk zelf staat. Geen Zenith Range Rover of Breitling Bentley. Zo kan je je polsjuweel houden de volgende keer dat je van auto verandert.

Raidillon Racing

Een horlogemerk dat de naam draagt van de beroemdste bocht op het circuit van Spa-Francorchamps? En dat elk exemplaar limiteert op 55 exemplaren (het maximale aantal auto’s dat is toegelaten op het circuit). Dat lijkt iets te zijn waar we hier bij auto55.be niet omheen kunnen. Dit Belgische merk (met Zwitserse mechaniek) inspireert al z’n stukken op één of andere manier op de wereld van de vierwieler en de creaties lopen ver uiteen. Van erg opvallend en origineel tot klassiek en stijlvol. Wij kozen in deze lijst voor een exemplaar met een oranje en grijze striping omdat het zo goed bij onze eigen kleurstelling past.

Lees meer

Seiko X Giugiaro Design

Auto-grootheid Bertone ontwierp een aantal horloges voor het Japanse Seiko. En allemaal hebben ze de onvermijdelijke invloed uit de wereld van de vierwielers, en allemaal hebben ze een asymmetrisch design. Deze X, die ook wel eens Ripley wordt genoemd, naar de glansrol aan de pols van Segourney Weaver in de eerste Alien-film, is zeker geen klassieke schoonheid. Maar het is wel met grote voorsprong de meest bereikbare uit deze lijst. Seiko voert nu overigens een heruitgave van het model.

Rolex Cosmograph Daytona

De Rolex Daytona bestaat al sinds de sixties. Het populairste luxe-horlogemerk van allemaal bedacht de reeks specifiek voor liefhebbers van racerij. Talloze grootheden uit de auto- en filmindustrie hadden hem rond de pols. Hollywoodlegende Paul Newman bijvoorbeeld, droeg hem elke dag van 1972 tot aan z’n dood in 2008.

Icon Duesey

Icon is vooral bekend voor z’n moderne herinterpretaties van klassieke terreinwagens. Je moet die passie combineren met diepe zakken als je er één wil, maar de zin voor details en de afwerking is bijna zo maniakaal als bij de Porsche’s van Singer (dat ook in deze lijst voorkomt). Het bedrijf maakt ook een nogal prijzig horloge. Het design is geïnspireerd door de snelheidsmeter van een klassieke Duesenberg. Vandaar meteen ook de naam.

Autodromo Group B Evoluzione

Eigenlijk hadden we hier eender welk type van Autodromo kunnen plaatsen. De fabrikant specialiseert zich immers in horloges die de mosterd halen bij de automobiel. In vormgeving, op vlak van kleuren, lay-out en de bandjes. Dit is de Group B Evoluzione.

Singer Track 1

De Porsche’s van Singer doen zonder uitzondering de onderkaak op de tenen vallen. Zo radicaal is de zin voor detail, afwerking en materiaalkeuze. En het bedrijf paste dat ook toe op een horloge. Het is een chronograaf met heel wat functies en net als elk ander horloge in deze lijst uitgezonderd de Seiko, beschikt die over Zwitserse mechaniek. Kan je hem betalen, dan heb je wellicht ook een bankrekening in Zwisterland.

TAG Heuer Silverstone

Komen auto-geïnspireerde horloges van TAG Heuer voorbij, dan is het bijna altijd de iconische Monaco. Maar Heuer heeft meer te bieden. De Silverstone -geïnspireerd door het circuit- is een alternatief dat aangeeft dat je je materie net iets beter onder de knie hebt, subtieler is en vaak als smaakvoller wordt omschreven.

Porsche Design P6780 Diver

Omdat Porsche Design slechts losse banden heeft met de autobouwer waar het bedrijf toe hoort, nemen we het toch op in deze lijst. De P6780 Diver begon z’n leven overigens als de erg ambitieuze (en dure) Eterna KonTiKi Diver. Porsche gaf het kwaliteitshorloge met kantelbare wijzerplaat een onherkenbaar strak design.

Omega Speedmaster Racing

In de Omega Speedmaster-reeks vinden we deze Racing, met een behuizing van 40mm. Want, om het met de woorden van het merk zelf te zeggen, voor de Speedmaster werd gedragen op de maan en de Noord- en Zuidpool, was hij al te vinden aan de pols van de mannen en vrouwen aan het stuur van de krachtigste automobielen. De prijs is erg afhankelijk van het productiejaar en de precieze uitvoering.

BRM BT-12 Gulf

Horlogebouwer BRM verwijst met al z’n polsjuwelen naar de automobiel. En dat gebeurt eigenlijk nooit op de meest subtiele wijze. De BRM BT-12 Gulf die we hier uitkozen kan gelukkig uitpakken met de legendarische autosportkleuren van brandstoffabrikant Gulf.

Geef commentaar
comments by Disqus