Wanneer is een auto oldtimer in België?

Vergroot foto
Door: BV 03-06-2018

Terwijl de vorige regering nog de gebruiksbeperkingen voor oldtimer versoepelde en ze daardoor zonder kilometerbeperking en ook ’s avonds en s’ nachts gebruikt konden worden (details over die regelgeving vind je hier), zag de huidige regering zich genoodzaakt de leeftijdgrens voor die voertuigen op te trekken.

Genoodzaakt, inderdaad, gezien Europa z’n lidstaten oplegt een minimumleeftijd van 30 jaar te hanteren. Meer mag, maar minder niet. België kon z’n oldtimerstatuut vanaf 25 jaar dus niet handhaven. Sinds 1/07/2017 moet elke auto die als oldtimer ingeschreven wordt, 5 jaar ouder zijn.

De leeftijdsgrens van 30 jaar is overigens al sinds 2014 van toepassing voor de import van oude voertuigen van buiten de Europese Unie.

Overgangsmaatregel

De overheid besliste tot het instellen van een overheidsmaatregel. Die zorgt ervoor dat auto’s die voor 1993 het eerst ingeschreven werden (opgelet: het is wel degelijk de datum van eerste inschrijving die telt en niet de productiedatum) van hun statuut kunnen blijven genieten. Auto’s die jonger, moeten allemaal 5 jaar langer wachten. Zij komen pas vanaf 2022, wanneer ze 30 geworden zijn, weer in aanmerking.

Oldtimer in 2017 meer dan 25 jaar in het verkeer gebracht
Oldtimer in 2018 meer dan 26 jaar in het verkeer gebracht
Oldtimer in 2019 meer dan 27 jaar in het verkeer gebracht
Oldtimer in 2020 meer dan 28 jaar in het verkeer gebracht
Oldtimer in 2021 meer dan 29 jaar in het verkeer gebracht
Oldtimer in 2022 meer dan 30 jaar in het verkeer gebracht


Andere voorwaarden?

De Europese maatregel in kwestie legt naast de leeftijd ook nog twee andere beperkingen op aan de auto’s in kwestie.

  1. het specifieke voertuigtype wordt niet langer geproduceerd
  2. het is historisch bewaard gebleven en in de oorspronkelijke staat behouden en de technische kenmerken van de hoofdonderdelen hebben geen veranderingen ondergaan.

Omdat die twee laatste categorieën een kwestie van interpretatie zijn, hoeven eigenaars van bijvoorbeeld verbouwde of getunede oude voertuigen zich nog niet meteen zorgen te maken.

Geef commentaar
comments by Disqus