Kia Proceed is nu sexy shooting brake

Bekijk 8 foto's
Door: BV 14-09-2018

Kia heeft de nieuwe ProCeed onthuld. Dat is niet langer een driedeurs hatchback, maar een shooting brake, zoals de concept van vorig jaar reeds liet uitschijnen. Het is het derde lid van de Ceed-familie die ook nog de hatchback en de Spotswagon - een conventionele break - omvat. Een driedeurs was niet langer zinvol. Dat segment krimpt in Europa al geruime tijd.

Naast Ceed en Sportswagon

De ProCeed neemt nog een tikkeltje meer plaats in beslag dan de Sportswagon. Met een lengte van 4,60m en een hoogte van 1,42m is hij een halve centimeter langer en ruim vier centimeter lager dan de meer functionele breakvariant. Die uitspraak is gepermitteerd want in de ProCeed past 594l bagage terwijl de Sportswagon een koffervolume van 625l biedt.

Voor het lijnenspel van de dynamisch gelijnde break tekende het Europese designcentrum van Kia, waar Gregory Guillame van aan het hoofd staat, al had ook Peter Schreyer (de architect voor de moderne stijltaal van Kia en inmiddels gepromoveerd tot merkdirecteur) ook een vinger in de pap te brokken.

Twee lijnen met aangepaste motoren

Klanten krijgen keuze uit drie motoren in combinatie met instapversie GT-Line. Het gaat om een 1.0l met 120pk, een 1.4l met 140pk en een 1.6l diesel die 136pk opwekt. Allen worden ze naar keuze gekoppeld aan een handbediende zesbak of een automaat met zeven tandwielen. Erboven zit uitrustingsniveau GT (zonder Line) dat zich laat combineren met een krachtiger motor. Daar is het een 1.6l turbo die voor 201pk en 265Nm zorgt. Die wordt altijd aan een zeventrapsgangwerk gekoppeld.

De nieuwe Kia Proceed wordt geleverd met dezelfde onafhankelijke ophanging van de normale Ceed, maar heeft modelspecifieke ophangingsgeometrie om betere wendbaarheid en snellere reacties te bieden.

Gebouwd in Europa voor Europa

De productie van de nieuwe Kia ProCeed zal in november van start gaan in de fabriek van het bedrijf in Slowakije, waarbij de verkoop in heel Europa in het eerste kwartaal van 2019 zal beginnen. Voorlopig lijkt het er niet op dat Kia het model buiten Europa te koop zal aanbieden.

Geef commentaar
comments by Disqus