Betekent dit ongeluk het einde van de Amerikaanse limo?

Vergroot foto
Door: BV 09-10-2018

De limousine is bijna net zo Amerikaanse als de cowboy of de countryzanger. Maar de transportvorm, die geassocieerd wordt met status, feesten en uitgaan, ligt er al lange tijd onder vuur. Vooral omwille van een gebrek aan veiligheid. Na een tragisch ongeluk afgelopen nacht in New York, krijgt de limousine weerom tegenwind.

Bedrijven die bestaande voertuigen ombouwen tot limousine, hoeven er aan niet al te veel eisen te voldoen. Je ziet bijvoorbeeld geen gordels voor de inzittenden. Bovendien zijn limousines de afgelopen decennia alleen maar langer en zwaarder geworden. Onder meer door SUVs en terreinwagens als basis te gebruiken. Wanneer ze in een ongeluk betrokken zijn, zijn de gevolgen niet zelden ernstig.

Ergste verkeersongeluk in decennia

Het ongeluk afgelopen nacht met een Ford Excursion limousine uit 2001 is één van de zwaarste verkeersongevallen in Amerika in decennia. Twintig personen kwamen om het leven, terwijl er nauwelijks voertuigen bij het ongeluk betrokken waren. Alle 18 inzittenden van de limousine (17 passagiers en de bestuurder) kwamen om. De limo negeerde aan hoge snelheid, om een onbekende reden, een stopteken op een kruispunt. De auto ramde een geparkeerde Toyota SUV alvorens in de berm tot stilstand te komen. In de geparkeerde Toyota zat niemand, maar twee voetgangers kwamen om het leven toen ze door de weggekaatste Japanse SUV werden verpletterd.

De tragedie brengt de ernstige veiligheidsrisico’s van limousines aan de oppervlakte. En dat terwijl er weinig tegenkanting is tegen een verstrenging van de regelgeving die wel eens het eind van een Amerikaans icoon zou kunnen betekenen.

Geef commentaar
comments by Disqus