Gedaan met filerijden aan de péage?

Vergroot foto
Door: BV 26-10-2018

Het zou wel eens gedaan kunnen zijn met de zomerse files aan de Franse péagestations. De Franse regering heeft namelijk het plan opgevat om de tolpoorten (waar je nu moet stoppen om een ticket te nemen of te betalen als je geen télépéage-badge hebt) te vervangen door zogenaamde ‘free flow’-systemen zoals we al in bijvoorbeeld Portugal en Noorwegen kennen. Detectiepoorten scannen daar simpelweg het kenteken van het voeruig en kunnen zo de bestuurder of eigenaar indentificeren. Betalen zonder te moeten stoppen dus.

Stedentax

In datzelfde wetsontwerp is er ook sprake van dat er tol zal moeten betaald worden om de grote steden in te rijden. Via hetzelfde systeem van nummerplaatherkenning zou je dan € 2,50 per dag en per voertuig voor steden van 100.000 inwoners en € 5 euro per dag en per voertuig voor steden zoals Lyon, Parijs en Marseille (meer dan een half miljoen inwoners) moeten betalen.

Péage duurder

Dat de tarieven op de meeste Franse snelwegen zullen stijgen (met 1,08 tot 2,19 procent) was al beslist onder president Macrons voorganger, François Hollande. De prijsstijging is te wijten aan de inflatie en de invoering van een investeringsplan van € 700 miljoen ondermeer voor de aanleg van carpoolparkings, ter verbetering van verkeerswisselaars en voor milieuwerken. 

Geef commentaar
comments by Disqus