Deze motor heeft 1.000pk, komt uit een doosje

Vergroot foto
Door: BV 31-10-2018

Een duivel uit een doosje zou je kunnen zeggen. Of nog juister: Hellephant, uit een kist. Want Mopar (de onderdelen- en accessoirespecialist van Fiat-Chrysler) zet deze hallucinant krachtige centrale gewoon op het schab. Reken op iets in de buurt van $ 22.000 dollar en je krijgt hem gewoon mee naar huis. Compleet met kabelboom en elektronische stuureenheid.

7l-V8

Het 426 cubic inch-blik (6,98l) is de zoveelste evolutie van de inmiddels legendarische Hemi achtcilindermotor. Die is uitgeboord en kreeg een grotere slag. Goed voor een longinhoud van zo maar eventjes 7 liter. Indrukwekkend, maar lang niet genoeg om 1.000pk en ei zo na 1.300Nm op te wekken. Daarvoor wordt er ook nog een knoert van een supercharger op gemonteerd. Tegelijk is het blok relatief licht. Het blok is bijvoorbeeld niet in gietijzer maar aluminium gegoten. En door de ingewanden te versterken, kan de centrale toch grote omwentelingssnelheden aan. Tot 7.000t/min moet je ermee kunnen halen zonder dat de pistons je om de oren vliegen.

Niet kieskeurig

De achtcilinder levert dan wel een hoop geweld, maar dat wil niet zeggen dat hij streken krijgt. Hij levert al z’n vermogen al op brandstof met 93 octaan. In Europa zou er met andere woorden nog meer vee op stal staan. Hellephant is overigens écht de naam die Mopar eraan gaf. Er hoort zelfs een logo bij.

Op SEMA

De crate engine wordt voorgesteld op SEMA, de tuningbeurs in Las Vegas. In het eerste kwartaal van 2019 wordt hij leverbaar.

Geef commentaar
comments by Disqus