Smart vanaf volgend jaar alleen nog elektrisch

Vergroot foto
Door: BV 17-11-2018

In de VS zwoer Smart, dat de kleinste autootjes van de Daimler-groep bouwt, eerder al de verbrandingsmotor af. Dat had daar overigens lang niet het verhoopte resultaat. De verkoop decimeerde er. Iets dat de top van het bedrijf licht verteert, want nu volgt ook Europa. Tegen 2020 zal je een Smart ook bij ons alleen nog maar met elektrische aandrijving kunnen krijgen. Klanten in Duitsland hebben tot 31 maart 2019 de tijd om een exemplaar met verbrandingsmotor te bestellen.

Brabus al met pensioen

Smart stuurde sinds 31 mei van dit jaar al de sportieve Brabus-varianten van z’n modellen met pensioen. En na volgend jaar zal je de ForTwo Coupé, ForTwo Cabriolet en ForFour niet meer met een conventionele aandrijving kunnen krijgen.

Uitstoot

Niet alleen filosofische beschouwingen liggen aan de oorsprong van de beslissing. Vanzelfsprekend heeft het ook wat met centen te maken. De motoren in de Smart zullen omwille van een nieuwe uitstootnormverstrenging na 31 augustus 2019 niet langer homologeerbaar zijn. Het is duidelijk dat de fabrikant niet verder wil investeren in die aandrijflijn. Of dat ook gevolgen heeft voor de Renault Twingo - die dezelfde basis gebruikt - is nog niet geweten. Renault lijkt geen haast te hebben met elektrische iteraties van z’n kleinste personenwagen.

Geef commentaar
comments by Disqus