Nieuw automerk Rivian sensatie in de VS

Bekijk 3 foto's
Door: BV 28-11-2018

Een opgemerkte, maar onbekende aanwezige op het Autosalon van Los Angeles deze week. Rivian. Een nieuwe producent van elektrische auto’s die er meteen twee modellen voorstelt die bij de Amerikanen de portefeuille kriebelen. Er is de R1T, een pick-up met behoorlijk hallucinante prestaties en een gigantisch sleepvermogen. Aan de trekhaak ervan kan 5 ton en z’n elektromotoren moeten in staat zijn het ruim 5,20m lange gevaarte in drie tellen naar honderd te stuwen. Het is een concept, maar eentje die moet aangeven dat tegen de tijd dat Tesla met z’n pick-up op de proppen komt, er een waardig alternatief zal zijn.

Elektrische SUV

Meer aandacht is er nog voor de R1S. Dat is een SUV. Iets minder groot dan de R1T hierboven, maar met iets meer dan vijf meter niettemin een kolos. Het model zal er komen met een aantal verschillende configuraties. De instapper wordt al meteen 407pk en 560Nm sterk en krijgt een gigantische accuset van 105kWh aan boord. Ook deze accelereert vlot. 100 in 5 tellen. Maar hij moet vooral 380km ver kunnen rijden.

Centraal in het gamma zit een variant met 135kWh. Die rijdt net geen 500km ver en heeft al ruim 750pk en 1120Nm trekkracht voor een sprinttijd van 3 tellen. En om het helemaal gek te maken is er editie met 180kWh die 660km ver moet rijden. Die zal met z’n 700pk een tikkeltje vermogen toegeven en daarom 2 tienden langzamer zijn in de geijkte sprint.

En de prijs?

Het nog kakelverse Rivian beweert dat de Amerikanen al vanaf $65.000 een exemplaar zullen kunnen kopen, maar het heeft natuurlijk nog wel even tijd om de prijs bij te stellen. De productie zou pas in 2020 van start gaan.

Geef commentaar
comments by Disqus