Hyundai en Kia roepen 2 miljoen auto’s terug voor brandgevaar

Vergroot foto
Door: BV 26-01-2019

De Zuid-Koreaanse groep die Hyundai en Kia omvat, roept bijna 2 miljoen auto’s wereldwijd terug naar de dealer. De oorzaak zijn een reeks voertuigbranden.

Het gaat om modellen van de reeks Optima, Sorento en Sportage. Vooral die laatste, een SUV voor de middenklasse, is bij ons ook populair. De motoren waarover het gaat zijn in Europa evenwel slecht in erg kleine aantallen geleverd. Het brandgevaar zou zich naar verluidt alleen voordoen bij auto’s die zijn uitgerust met een 2-liter turbo-benzinemotor of de 2,4l benzine zonder drukvoeding. Het gaat om recente voertuigen, met bouwjaren van 2011 tot en met 2018.

De precieze oorzaak van het probleem leggen de Zuid-Koreanen niet uit. De oplossing wel. Bestaande auto’s krijgen een sensor die trillingen (een gevolg van slijtage aan lagers in de motor) waarneemt, de auto in noodloopmodus plaatst en de bestuurder aanmaant om zo snel mogelijk naar de dealer te gaan.

Het vervangen van motorlagers is een dure aangelegenheid. Kia geeft alle betrokken motoren een uitgebreidere, levenslange garantie. Klanten die eerder al herstelling nodig hadden, worden vergoed.

Geef commentaar
comments by Disqus