Turijn op stelten door ontdekking klassieke Alfa Romeo

Bekijk 9 foto's
Door: BV 03-02-2019

De Alfa Romeo Giulietta SZ (van Sprint Zagato) staat te boek als één van de mooiste klassieke Alfa’s. Er zijn er niet meer dan 217 van gemaakt. Dus hij is ook nog eens erg zeldzaam. De ontdekking van een exemplaar uit 1962 in een kelder in Turijn, midden in autogek Noord-Italië, is dan ook groot nieuws.

35 jaar lang in een kelder

De auto was eigendom van een monteur. Die parkeerde hem 35 jaar geleden in een kelder. Maar de lift ging kapot en dus kon hij hem er niet meer uithalen. Meer dan 3 decennia lang, want de lift is schijnbaar nog steeds niet hersteld. Eind vorig jaar werd het exemplaar in Blu Chiaro Metallizato met een kraan uit de kelder gehaald. De overheid gelastte daartoe. De eigenaar was immers overleden en er waren geen erfgenamen. De auto is nu verkocht op een veiling. Daar werd er liefst € 567.000 voor geboden.

Pluimgewicht

De Giulietta SZ beschikt over een met de hand gebouwde aluminium koetswerk, gebaseerd op het kortere onderstel van de Giulietta Spider. Hij heeft ramen in Perspex en het interieur werd tot een minimum beperkt. Daardoor weegt de auto slechts 785 kg. Onder de kap zit een 1,3l die was opgewerkt tot 100pk. Daardoor was de Giulietta SZ in staat om tot 200km/u te halen. Daarmee liet hij racewagens met veel grotere motoren achter zich, terwijl z’n pluimgewicht hem ook in staat stelde om dartel bochten af te werken.

Helemaal in originele staat

De meeste Giulietta SZ werden ooit voor competitie gebruikt. Op de Nurburgring, in de Targa Florio of tijdens de 24h van Le Mans. Of dat ook voor dit exemplaar het geval was, is onduidelijk. Deze was gegeerd omdat hij nog geheel in originele staat was. Nagenoeg onvindbaar.

Geef commentaar
comments by Disqus