Roken in de auto? 1.000 euro boete

Vergroot foto
Door: BV 03-02-2019

Vanaf volgend weekend wordt roken in de auto, bus of vrachtwagen in Vlaanderen verboden. Tenminste, wanneer er jongeren van 16 jaar of jonger aan boord zijn.

Roken in de auto verboden, in Vlaanderen tenminste

Op 9 februari gaat in Vlaanderen een rookverbod in voertuigen van kracht. Een maatregel van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Dat betekent dat er niet meer gerookt mag worden wanneer er inzittenden van 16 jaar of minder zijn. Uit onderzoek is gebleken dat roken in een auto een concentratie kankerverwekkende stoffen oplevert die 25 keer hoger is dan bij roken in huis. Daar mag je (voorlopig?) nog steeds tabak verbranden in het bijzijn van -16-jarigen. Niet alleen conventionele tabakswaren vallen onder het verbod, ook de zogeheten elektronische sigaret is verboden. Ook Wallonië voert een verbod in, maar Brussel heeft voorlopig geen plannen. Kwestie van het allemaal ‘op z’n Belgisch’ ingewikkeld te houden.

Betrapt? Waarschuwing of fikse boete

De politie wil controleren. In eerste instantie zal dat gebeuren in het kader van gebruikelijke verkeersacties. Het wil niet meteen de bon bovenhalen, maar zal in de eerste plaats een waarschuwing geven. Kom op tegen Kanker is tevreden, maar de organisatie zei in een reactie aan VRT NWS dat het zowel voorstander is van een federaal verbod als van strenge controles. In elk geval heeft de politie vanaf 9 februari de mogelijkheid om niet alleen te wijzen op de nadelige gevolgen, maar ook een boete van zo maar eventjes € 1.000 uit te schrijven.

Geef commentaar
comments by Disqus