Ook Roadster van Lamborghini Aventador SVJ

Bekijk 32 foto's
Door: BV 04-03-2019

Er was al een straffe Lamborghini Aventador SVJ. Maar daarop zat nog een dak. En in dit segment rijden heel wat klanten zonder dak. Dat maakt ze makkelijker herkenbaar voor voorbijgangers. Een sentiment waar de Italianen vanzelfsprekend de nodige sympathie voor hebben. En daarom is de Aventador SVJ er nu ook als Roadster.

Atmosferische V12

Ze worden altijd maar zeldzamer - twaalfcilinders. Maar terwijl Mercedes z’n laatste exemplaar met pensioen stuurt, blijft Lamborghini ze nog wel even bouwen. 6,5l groot is dit exemplaar. Die doet het zonder turbo, maar er wordt niettemin 770pk en 720Nm opgewekt.

In minder dan 3 seconden...

De Roadster weegt 50kg meer dan de coupé, maar is de prestaties nauwelijks aan te zien. Als je voldoende asfalt hebt, kan je je onder de blote hemel verplaatsen met een snelheid van ‘meer dan 350km/u’. Echt veel praktische toepassingen voor die wetenschap zal je niet vinden. Net zo min als je veel kan uithalen met de acceleratietijd naar 200km/u. Die bedraagt 8,8 seconden. Naar 100? Wellicht zijn er nog een paar plaatsen waar je dat wél eens (legaal) kan proberen. Lang ben je er niet mee bezig. Het sprintje duurt hooguit 2,8 seconden. Carbon-keramische remmen zijn standaard, want je moet natuurlijk ook nog eens kunnen stoppen.

Actieve aërodynamica

Net als z’n gesloten versie, maakt de Roadster gebruik van actieve aërodynamica. In de bochten duwt die de auto zo hard mogelijk tegen het asfalt, maar bij hoge snelheid genereren de verstelbare vleugel en voorsplitter zo weinig mogelijk weerstand. Het systeem is zo geavanceerd dat het zelfs de neerwaartse druk bij één specifiek wiel kan verhogen.

Lambo zal vanaf volgende zomer niet meer dan 800 stuks van het model bouwen. Hij kost minstens € 387.007. Zonder belastingen, weliswaar.

Geef commentaar
comments by Disqus