Mercedes keilt de twaalfcilinder eruit in stijl

Bekijk 7 foto's
Door: BV 04-03-2019

Toen Maybach nog de beste auto ter wereld wilde zijn en men in Duitsland nog dacht dat het übermerk niet zou floppen, werd er een twaalfcilinder in de neus gelepeld. Die leverde immers bergen vermogen en trekkracht en was tegelijk zo discreet dat je hem nauwelijks hoorde draaien. In de S-Klasse en de meest luxueuze tweedeursversies van het merk, werd hij om soortgelijke redenen ingebouwd.

De laatste V12 van Mercedes

Maar, je voelde het al aankomen, de gigantische 6-liter zingt z’n zwanenzang. Het was in deze tijden van CO2-kruistochten een mirakel dat hij het zo lang uithield. Op het Autosalon van Genève stelt Mercedes deze AMG S65 voor. Er zullen er niet meer dan 130 gemaakt worden. Want het afscheid van een exclusieve modelvariant, doe je natuurlijk niet door er een willekeurig aantal van te bouwen.

Een imposante motor

Eigenlijk verdient de 6-liter V12 biturbo onder de kap alle aandacht. Niet eens omwille van z’n 621pk, maar vooral omwille van z’n trekkracht: 1.000Nm. Niet het vermogen, maar de werkijver zijn elektronisch begrensd. Kan je nagaan. Zo’n S65 weegt dan wel ruim 2,2 ton - je zou het aan de prestaties niet zien. Aanzienlijke hoeveelheden fossiele brandstof zijn nodig, maar je kan het gevaarte dan wel naar 100km/u knallen in 4,1 seconde.

Discreet uiterlijk

De S65 Final Edition houdt het al bij al relatief discreet. Zwart is zowel aan de binnen- als aan de buitenkant de hoofdtint en wordt gecombineerd met discrete koperkleurige accenten.

Geef commentaar
comments by Disqus