Pininfarina presenteert Battista met 1.874pk

Bekijk 23 foto's
Door: BV 04-03-2019

Dat de heren bij het Italiaanse stijlhuis Pininfarina een auto kunnen tekenen, staat buiten kijf. Maar een auto helemaal zelf bouwen, dat is nog iets anders. Het bedrijf had in het verleden wel reeds assemblagefaciliteiten, maar toen ging het nog steeds over auto’s waarvan het technische gedeelte elders was ontworpen.

Eigen merk

Toch wil Pininfarina nu méér zijn dan een ontwerpstudio. Het wil een merk worden. De elektrische auto biedt daar kansen voor, denken ze in Duitsland. De Battista, genoemd naar de stichter van het stijlhuis, komt in elk geval door de voordeur binnen. Niet alleen omdat hij gehuld is een koetswerk dat tegelijk z’n kunnen etaleert, en toch elegant weet te blijven. Maar vooral omwille van z’n technische specificaties. Die zou wel eens de snelste auto ter wereld kunnen worden. Misschien wel sneller dan de Tesla Roadster die Elon Musk al aankondigde.

De snelste auto ter wereld

Elektrische specialist Rimac kwam eraan te pas om een accuset van 120kWh te leveren en ervoor te zorgen dat er voldoende stroom naar vier elektromotoren (één per wiel) gestuurd kan worden. Het totale vermogen van de Battista bedraagt een verbluffende 1.874pk. En de trekkracht piekt op zo maar eventjes 2.300Nm.

Met zoveel motorgeweld is tractie de enige beperking voor het neerzetten van verschroeiende acceleratietijden. De voorspiegelde cijfers zijn hallucinant. Een acceleratie naar 100km/u zou minder dan 2 seconden in beslag nemen. Naar 300km/u? Niet eens 12 tellen. En dan de topsnelheid… 350km/u. Je kan met de Battista ook 450km ver rijden, maar dan moet je bovenstaande cijfers niet reproduceren.

En ook de duurste?

Aan de binnenkant heeft de Battista drie digitale schermen die op de bestuurder zijn gericht. Essentiële informatie (zoals voertuigsnelheid) zit in het midden. Voertuiginstrumenten staan op een ander display en navigatiegegevens op het derde.

Pininfarina is van plan niet meer dan 150 stuks van de Battista te bouwen. Wie denkt dat hij er niet de centen voor heeft, heeft wellicht gelijk. De productie moet volgend jaar van start gaan.

Geef commentaar
comments by Disqus