Dit is de eerste en laatste Ferrari P80/C

Bekijk 13 foto's
Door: BV 27-03-2019

In de Ferrari-wereld draait het natuurlijk om liefhebbers. Maar het draait natuurlijk net zo veel (of meer) om centen. Geld moet rollen. En daar helpt het merk al te graag bij. Daarom bestelde een liefhebber in Maranello deze P80/C. Een unieke circuit-auto op basis van de 488 GT3 die meteen een hommage is aan drie legendarische wedstrijdbolides van het merk: de 330 P3, de 330 P4 en de Dino 206 S.

Net zoals Ferrari 488 GT3

Ferrari zelf laat niets los over de aandrijflijn van de P80/C. En net daarom gaan we ervan uit dat daar weinig speciaals aan de hand is. Hoewel - die 3,9l V8 met twee turbo’s uit het origineel. Heel ‘gewoontjes’ is die nu toch ook niet. Z’n vermogen bedraagt zo’n 600pk. Er zijn hooguit kleine variaties mogelijk omwille van de vormgeving van de luchtinlaatkanalen.

De P80/C moest binnen geen enkele specifieke raceklasse vallen. Handig, want dat betekende dat de ontwerpers zich helemaal konden laten gaan op vlak van aerodynamica. Het betekent natuurlijk ook dat de liefhebber in kwestie ondanks z’n keuze voor een circuit-auto helemaal niet van plan is het onderste uit de kan van z’n investering te halen. Tenminste, niet op circuit.

Het oog wil nog meer

Hij wil wellicht wel het maximale rendement. En dat pakte hij slim aan. Hij vroeg Ferrari immers niet alleen om een circuit-setup. Hij bestelde ook een tentoonstellings-configuratie. Die heeft onder meer andere velgen en laat de gigantische achtervleugel achterwege. Je kan er nog altijd niets anders mee aanvangen, maar het ziet er beter uit. Daar was het om te doen.

Geef commentaar
comments by Disqus