Elke 41 seconden een nieuwe VW Golf, al 45 jaar lang

Vergroot foto
Door: BV 29-03-2019

De Volkswagen Golf is op het eerste zicht dan wel een doorsnee middenklasser die je elke twintig keer tegenkomt en nooit echt opmerkt. Maar dat is slechts aan de oppervlakte. De Golf is immers ondanks z’n relatieve anonimiteit ook eenvoudigweg de succesvolste auto in Europa.

Pottenbreker

Toen VW de eerste Golf lanceerde was het segment van de compacte hatchbacks nog relatief nieuw. Maar hij was niet de eerste. Er reden al hatchbacks rond. De Duitsers sloegen echter de nagel harder op de kop dan wat er destijds al te krijgen was. Het kon niet vermoeden dat er van de spirituele opvolger van de Kever wereldwijd meer dan 35 miljoen exemplaren verkocht zouden worden, het had er wel alles aan gedaan om dat mogelijk te maken. De Golf zat goed in elkaar, de Italiaanse stijlmeester Bertone had hem een trendy en innovatief uiterlijk te geven en ook technisch brak de Duitser potten. Met zaken als betrouwbaarheid, afwerking en kwaliteit. Daar heb je immers meer aan dan aan exotische cijfertjes.

Elke 41 seconden

Z’n snelste versie (er was toen nog geen GTI) haalde een topsnelheid van 160km/u. Wie de handgeschakelde vierbak maar niets vond, kon een automaat met drie versnellingen krijgen en in de koffer paste 300l.

Gemiddeld wordt elke 41 seconden ergens ter wereld een Golf besteld. Dat komt neer op een gemiddelde van zowat 780.000 voertuigen per jaar. De productie van de Golf I ging precies 45 jaar geleden, op 29 maart 1974, van start in de VW-fabriek in Wolfsburg.

Geef commentaar
comments by Disqus