Autofabrieken liggen al stil door Brexit

Bekijk 4 foto's
Door: REDACTIE 06-04-2019

De Brexit gaat van uitstel naar verzoek-tot-uitstel, maar de economische gevolgen zetten zich niettemin door. Verschillende bedrijven, waaronder autoconstructeurs, hadden reeds een noodscenario geactiveerd. En dat blijft van kracht, ook al is de Brexit uitgesteld. Deze maand zal daarom de productie bij Mini en Opel tijdelijk gestaakt worden.

Noodscenario van kracht, ondanks uitstel Brexit

BMW’s Mini-fabriek bij Oxford en de Astra-productiefaciliteit in Ellesmere Port bij Liverpool, gaan allebei voor bepaalde tijd dicht. De stilstand in beide fabrieken werd eerder al georganiseerd en beide bedrijven zullen zich aan hun eerder geformuleerde plannen houden, ook bij verder uitstel van de Brexit. Het gegeven is immers dermate complex dat het onmogelijk is de plannen last minute aan te passen.

Heel wat bedrijven besloten tot het tijdelijk staken van hun complexe productie-activiteiten in het geval van een no-deal Brexit. Er werd (wordt) immers gevreesd voor grote leveringsvertragingen in havens, een nieuwe douanebureacratie en een hoop onvoorspelbare neveneffecten.

Of de Brexit er ooit komt…

In normale omstandigheden zou het VK op 29 maart zonder akkoord uit de EU vallen. Maar dat was buiten de politiek gerekend. Verder uitstel tot 12 april werd verkregen en de Britse premier Theresa May verzocht de EU inmiddels om verder uitstel tot 30 juni. Het Britse parlement blinkt immers uit in besluiteloosheid. Geen enkel Brexit-gerelateerd voorstel kon er al op een meerderheid van stemmen rekenen. Het gevolg is alleen maar te omschrijven als grote chaos en aanhoudende onzekerheid.

Geef commentaar
comments by Disqus