Mini verfijnt Clubman

Bekijk 18 foto's
Door: BV 16-04-2019

Mini vindt het tijd om de Clubman, de originele break op basis van de Mini hatch, onder handen te nemen. Het basisrecept blijft. Sinds de jongste generatiewissel, heeft het model op de flanken conventionele portieren (daarvoor was er één deurtje op de flank dat tegen de richting openging), maar nog steeds twee openzwaaiende achterdeuren in de erg verticaal afgekapte achterzijde.

Union Jack-verlichting

Terwijl Mini best tevreden lijkt met het algehele silhouet (dat toch niet aangepast kan worden bij een facelift), neemt het het model wel bij de neus. Het lijkt er sterk op dat de obsessie met een almaar grotere grille van moederhuis BMW doorsijpelt naar z’n Britse dochter. Die beslaat voortaan immers haast de volledige breedte. De ronde koplampen zijn hertekend (en er zijn natuurlijk weer verschillende versies, want opties brengen geld in het laadje), en ook de andere verlichtingselementen in de hertekende voorbumper zijn gewijzigd. Achteraan is licht ook het grootste nieuws. LED-verlichting is er standaard voor in de achterdeuren geïntegreerde achterdeuren. Betaal bij en je kan ze krijgen in het Union Jack-design. Dat viel bij de gewone Mini namelijk al erg in de smaak.

Het merk beperkt zich verder tot traditionele facelift-items. Andere velgen en kleuren en aan de binnenkant een gereviseerde aankleding. Op technologisch vlak, wil Mini weer wat meer bieden door een automatisch noodoproepsysteem (straks toch verplicht) en slimmere software aan te bieden.

Weinig nieuws onder de zon kap

Onder de kap gebeurt er op het eerste zicht niet veel. De klant kan nog steeds kiezen uit drie benzines en even veel diesels. De meeste doen het met drie cilinders, maar de topmotoren in elke categorie hebben nog vier cilinders. De vermogens gaan van 102 tot 192pk. Wie niet wil dat de voorwielen al het werk verrichten, kan ook vierwielaandrijving kiezen, al zal je dan ook meteen één van de topmotoren moeten nemen. Het onderstel wordt wel aangescherpt. Voortaan kan je keizen voor een chassis dat verlaagd is (al is het amper een centimetertje) in combinatie met een sportievere afstelling.

Voor de volledigheid overlopen we nog even alle aanpassingen.

- Nieuwe neus met bredere grille

- LED koplampen met Matrix functie voor het grootlicht. 

- Nieuwe LED mistlampen. 

- Standaard LED achterlichten, tegen meerprijs in Union Jack design. 

- Nieuwe carrosseriekleuren, nieuwe optie Piano Black exterieur. 

- Nieuwe lichtmetalen velgen. 

- 10 millimeter verlaagd sportonderstel beschikbaar.
- Nieuwe lederen bekleding en interieuroppervlakken. 

- Nieuw uitrustingsprogramma MINI Yours. 

- MINI Connected met nieuwe functies. 

- Ruimer aanbod Original MINI Accessories.

Geef commentaar
comments by Disqus