Amerikaanse kitsch wordt niet mooier dan deze Cadillac Eldorado

Bekijk 24 foto's
Door: BV 28-04-2019

De Amerikanen hadden het goed in de jaren vijftig. Iedereen kocht z’n eigen huis, iedereen had een koelkast, er waren plots meer televisietoestellen dan radio’s en de auto’s werden in een mum van tijd gigantische sloepen.

Aan de top van de piramide

Deze Cadillac Eldorado Brougham stond helemaal aan de top. Hij werd gebouwd van 1957 tot 1960 en was bedoeld voor de rijkste Amerikanen. Hij kostte 13.074 dollar toen hij uitkwam. Ruim 100.000 euro in centen van vandaag. Onder de kap zat een meer dan 300pk sterke V8 die hele sloten benzine slokte. Dat deed er toen niet toe.

De uitrusting spreekt vandaag nog steeds tot de verbeelding. Een automatische koplampdimmer, gepolariseerde zonnekleppen (die werden donkerder naarmate je ze uitklapte), achterdeuren die in tegengestelde richting openden, airconditioning en zelfs een luchtophanging (inmiddels vervangen door een moderner systeem, want echt betrouwbaar was het niet). Het dak was uitgevoerd in roestvrij staal. Gewoon omdat dat kon, want uit niets blijkt dat Cadillac destijds bekommerd was om het gewicht van deze exclusieve limousine.

1 van 400

In het totaal werden er niet meer dan 400 van gebouwd. Deze komt uit 1958. Het populairste jaar, met een oplage van 304 stuks. Hij is nu 52 jaar oud en staat op eBay te koop voor ruim 200.000 dollar. Met weinig kilometers, een interieur in petrolblauw en met een in de originele kleur gerestaureerde koets.

Geef commentaar
comments by Disqus