Citroën 19_19 Concept kijkt al naar de volgende 100 jaar

Bekijk 68 foto's
Door: BV 13-05-2019

Citroën wordt dit jaar 100. Een eeuwfeest! Als automerk kan je dat natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Al het ganse jaar belicht het bedrijf (terecht) een hoop markante verwezenlijkingen uit het verleden. Maar een deftige visie op de toekomst, dat hadden we nog niet gehad. Tot nu. De 19_19 concept zal op 16 mei debuteren. En het is een Citroën concept als vanouds: visionair en anders.

Als een UFO

Citroën noemt de concept zelfs een UFO voor de automobielsector. Het vindt die omschrijving terecht omdat het concept gebruik maakt van een capsule waarin de passagiers zitten die lijkte te zweven tussen de wielen. Die zijn enorm. 30” groot en met smalle banden. Daardoor vertekenen ze het beeld. De wielbasis van 3,1m is bijvoorbeeld vergelijkbaar met die van een Mercedes S-Klasse. De lijst op vallende stijlelementen is schier eindeloos. Een dubbele transparante motorkap, verlichte chevrons die over de ganse breedte lopen, een in de voorste portieren ingewerkte welkomstmodule, een concave achterruit, sensoren voor autonoom rijden die niet worden weggestopt maar als designelement worden uitgewerkt… geef je ogen gerust de kost.

Verlengstuk van de woonkamer

Aan de binnenzijde wil 19_19 een verlenging van de woonkamer zijn. Er zijn projectiemogelijkheden voor films. De zetels willen uitzonderlijk comfortabel zijn (in combinatie met een ophanging die als vanouds een vliegend tapijtgevoel moet geven), maar ook door een artificiële assistent te voorzien die eenvoudigweg je commando’s opvolgt.

En snel!

Dan komen we bij de aandrijving. Met z’n 200kWh accu moet de 19_19 in staat zijn om 800km ver te rijden. Want ja, natuurlijk is deze 4,65m lange, 2,24m (!!) brede en 1,60m hoge creatie elektrisch aangedreven. En hij kan aardig uit de voeten. 456pk en 800Nm is voldoende om in 5 seconden naar 100 te accelereren (alle vier de wielen worden aangedreven) en de topsnelheid bedraagt 200km/u.

Geef commentaar
comments by Disqus