Alleen voor korte afstand: zelfrijdende Renault EZ-Pod

Bekijk 5 foto's
Door: BV 16-05-2019

Deze EZ-Pod is door Renault bedacht voor personenvervoer over korte afstand. Niet nu, maar in de toekomst. Dan kan het elektrische ding helemaal zelf rijden. Opvallend: het neemt slechts 3 vierkante meter in beslag en is gebouwd op het onderstel van de Renault Twizy.

Plaats voor twee

In de kleine Twizy kan je met moeite met twee zitten. Maar dat hebben de ingenieurs opgelost door de wanden quasi verticaal te maken. En ook het stuurtje en de pedalen konden geofferd worden. Je zit aan boord dan ook met je gezicht naar elkaar. De flanken zijn trouwens, net als bij de Twizy niet bekleed. Je kan dus maar beter hopen dat het mooi weer is.

Minimalistisch, zo zou je het interieur ook kunnen omschrijven. Eigenlijk bestaat het louter uit hard plastic, maar Renault verpakt dat als ‘duurzaam en makkelijk te reinigen’. De cabine bevat ook twee schermen die informatie geven over de reis en een verlichtingssysteem dat je meteen ook statusupdates geeft. Het zou overigens ook achterwege gelaten kunnen worden voor het vervoer van goederen. Misschien dat er dan toch maar flanken aan worden toegevoegd - anders wordt het wel erg makkelijk om de inhoud te ontvreemden.

Zoekt zelf z'n weg

Een Lidar, conventionele radars, een camera, twee antennes en een GPS-ontvanger worden ingeschakeld om ervoor te zorgen dat de EZ-Pod z’n weg vindt. Zoals gezegd beoogd Renault met deze concept vervoer over korte afstand. De eerste kilometer naar een grote transporthub bijvoorbeeld. Of als transportoplossing in voetgangersgebieden. Zelfs binnenin gebouwen als parkeergarages, winkelcentra en luchthavens.

Geef commentaar
comments by Disqus