BMW en VW investeren in grootste accufabriek van EU

Vergroot foto
Door: BV 13-06-2019

Zowel Volkswagen als BMW hebben geïnvesteerd in Northvolt. Dat wordt straks de grootste fabriek voor lithium-ionbatterijen in Europa.

Bijna zo groot als Tesla Gigafactory

Northvolt wil een accufabriek vestigen in het Zweedse Skelleftea. Het haalde daar één miljard dollar voor op. Al in augustus wordt gestart met de bouw van de faciliteit. In 2021 moeten daar de eerste batterijen van de band lopen. In een eerste fase zal er jaarlijks 16 Gwh accucellen geproduceerd worden. Om dat in perspectief te plaatsen, Tesla’s Gigafactory bouwde in 2018 ongeveer 20 Gwh. In een tweede fase wordt de installatie van Northvolt uitgebreid tot minstens 32 Gwh.

Tweede fabriek al in planstadium

Er zijn inmiddels ook al plannen voor een tweede accufabriek in Duitsland. Die zal ten vroegste eind 2023 accucellen maken. Dat wordt een 50/50 joint venture met BMW. Volkswagen probeert de werkgelegenheid die de fabriek zal opleveren nu al als hefboom te gebruiken voor het creëren van het juiste ‘politieke kader’. De EU vaardigde eerder al toekomstige uitstootnormen uit die inhouden dat een aanzienlijk deel van het wagenpark binnen afzienbare tijd geëlektrificeerd zal moeten worden.

Geef commentaar
comments by Disqus