Vision Simplex eert eerste Mercedes

Bekijk 18 foto's
Door: BV 16-09-2019

Mercedes heeft een nieuwe designstudio geopend in het Franse Nice. Om dat te vieren, en meteen te bewijzen dat een meer mondaine locatie voor de nodige inspiratie kan zorgen, werd een concept car onthuld. De Vision Mercedes Simplex is een moderne interpretatie van een racer van 120 jaar geleden.

De eerste moderne auto

In het voorjaar van 1901 werd er van Nice tegen de klok gereden naar het een pak hoger gelegen La Turbie. Ene Emil Jellinek kwam er aan de start met een Simplex. Een model dat speciaal gebouwd was om hoge snelheden te bereiken en waar hij zelf ook technische suggesties voor gedaan had. Jellinek wou dat die auto vernoemd zou worden naar zijn dochter Mercedes. Dat sloeg en aan daarom hangt op de producten van Daimler tot op de dag van vandaag de merknaam Mercedes. Die Mercedes-Simplex wordt overigens door veel autohistorici beschouwd als de eerste ‘moderne’ auto. Hij had een vermogen dat behoorlijke prestaties garandeerde - tussen 40 en 60pk.

Koper

Nice is, dat wil het merk duidelijk maken, historisch belangrijk voor Mercedes. Bij de inhuldiging van de nieuwe stijlstudio werd daarom daar meteen deze concept car onthuld. Het is een flinke knipoog naar die eerste Mercedes, door z’n vorm en z’n koperkleurige onderdelen. Een eerbetoon aan de historische racer van toen, uitgevoerd in twee contrasterende tinten. Hij oogt tegelijk futuristisch. Een aandrijflijn heeft hij niet, maar de fabrikant stelt zich natuurlijk voor dat die van de alternatieve soort is. Beslist geen conventionele brandstofmotor.

Geef commentaar
comments by Disqus