Japanse keizer ruilt Rolls-Royce voor unieke Toyota

Vergroot foto
Door: BV 21-09-2019

De ophef in ons land bij een troonwissel is maar klein bier in vergelijking met wat Japan doormaakt wanneer er een nieuwe keizer de troon bestijgt. De Japanse heerser heeft nog een bijna-goddelijke status. Afgelopen mei nam Keizer Nahurito de scepter over van voorganger Akihito die sinds 1989 op de troon zat. De officiële kroningsceremonie is pas voorzien voor 22 oktober. Er worden vertegenwoordigers uit 190 landen verwacht.

Niet Corniche, maar Century

Als onderdeel van de kroningsceremonie zal de nieuwe Keizer een korte route door de straten van hoofdstad Tokio volgen. 4,6 kilometer om precies te zijn. Dat gebeurt in een open auto. In het verleden gebeurde dat met een Rolls-Royce Corniche, die echter na jaren onbruik in slechte staat was. Uitjes waarbij de Japanse keizer naar het publiek zwaait, zijn immers bijzonder zeldzaam. De laatste keer dat de Rolls van stal kwam, was in 1993 voor het huwelijk van toen kroonprins Nahurito met kroonprinses Masako. De auto wordt vervangen door een unieke Toyota Century.

Topmodel van Toyota

De Century is al sinds de jaren zestig het topmodel van Toyota in Japan. Het model is bijzonder klassiek vormgegeven en straalt klasse uit. Een cabriolet staat er niet van in het aanbod, maar dat is voor Nahurito geen bezwaar. Toyota bouwde voor hem een unieke cabrio. Een gigantische vierdeurs cabriolet. Toyota is niet bepaald loslippig over de details, maar het wilde wel kwijt dat de achterbank werd verhoogd en een rugleuning onder een hoek van 25 graden kreeg om ervoor te zorgen dat het vorstenpaar beter zichtbaar zou zijn. Onder de kap zit de aandrijflijn van de Century. Dat is een 5-liter V8 die wordt gekoppeld aan hybridetechnologie. Dezelfde combinatie als in de Lexus LS600h, zeg maar. In normale omstandigheden is die 425pk sterk.

Geef commentaar
comments by Disqus