Fiat-Chrysler-topman aangeklaagd voor dieselfraude

Vergroot foto
Door: BV 25-09-2019

De dieselmotor kan slechte publiciteit missen als kiespijn, maar dat is buiten het Amerikaanse ministerie van Justitie gerekend. Die willen een topmanager van Fiat Chrysler Automobiles voor de rechter. De reden? Hij, en het bedrijf dat hij vertegenwoordigt, worden beschuldigd van een complet om de uitstootwetgeving in de VS te overtreden - de zogeheten Clean Air Act. En als toetje gooien ze er ook nog fraude en het afleggen van valse verklaringen bovenop.

3-liter sjoemeldiesel

In het oog van de storm zit de 3-liter dieselcentrale van FCA. De Amerikaanse overheid is van mening dat Emanuele Palma en zijn mede-samenzweerders doelbewust de emissiecontrolefuncties hebben gekalibreerd om lagere NOx-emissies te produceren in testomstandigheden. Een aanklacht die veel overeenkomsten vertoond met die die VW-medewerkers in de nasleep van het dieselschandaal op hun bord krijgen.

FCA leverde in de periode tussen 2014 en 2016 naar verluid meer dan 100.000 RAL en Jeep Grand Cherokee’s met de bewuste sjoemelsoftware. FCA stemde in januari van dit jaar al in met een reparatie van de betrokken voertuigen en een boete van 305 miljoen dollar te betalen. De hele grap zou FCA bijna een miljard dollar kosten. Wellicht dat het bedrijf dat de kous daarmee af was. Niet dus. De Amerikaanse justitie gaat nog eens apart achter z’n medewerkers aan. Het schuwt daarbij overigens geen drastische maatregelen. De Amerikanen keilden eerder al VW-medewerkers in de cel. Dat gebeurde inmiddels ook in Duitsland al.

Geef commentaar
comments by Disqus