Nissan roept 1,2 miljoen auto’s terug

Vergroot foto
Door: BV 26-09-2019

Nissan en z’n geflopte luxemerk Infiniti (dat zich straks terugtrekt van de Europese markt - zie hier), roepen in het totaal meer dan 1,2 miljoen auto’s terug. Ditmaal gaat het niet om voertuigen waarvan bij de homologatieprocedure werd gesjoemeld (zoals in Japan het geval was), of met airbags van Takata (de oorzaak voor de grootste terugroepactie in de auto-industrie ooit). Het probleem is ditmaal met de achteruitrijcamera. Niet bepaald een een kritisch onderdeel, zou je denken.

Door een achteruit zie je minder

Het Amerikaanse NHTSA bond de kat de bel aan. Dat ontdekte dat het mogelijk is om in de software de instelling van de camera zo te veranderen dat het beeld niet meer tevoorschijn komt wanneer de achteruitversnelling van de betrokken voertuigen wordt ingeschakeld. In de VS is zoiets niet verteerbaar en is het merk voor alle betrokken modellen verplicht een terugroepactie uit te voeren. De Amerikaanse waakhond stelt immers dat de zichtbaarheid door de achterruit minder goed is dan die met de camera. Bijgevolg is er een veiligheidsrisico. De VS maken een achteruitrijcamera vor nieuwe auto’s de komende tijd verplicht.

Eigen schuld

In Europa, dat sowieso minder stringent is op dit vlak, komen Nissans er wellicht van af met een software-update bij de volgende onderhoudsbeurt. Als je inmiddels toch in je instellingen zit te knoeien en plots je achteruitrijcamera kwijt bent, weet je hoe het komt.

Geef commentaar
comments by Disqus