Snelste elektrische auto ter wereld is… een Corvette

Vergroot foto
Door: BV 30-09-2019

Een Corvette, die heeft toch zeker een dikke V8 in de neus? Of, sinds de jongste uitvoering, achter de voorzetels. Wel, dan ken je Genovation nog niet. Dat is een kleine Amerikaanse fabrikant die de GXE in de catalogus heeft staan. Een Corvette C7 (van de vorige generatie dus), waar de benzinemotor uit is gegooid, en die in de plaats daarvan accu’s en een elektrische aandrijflijn kreeg. En het is niet zomaar een knutselprojectje, het is de snelste elektrische auto ter wereld. Hij werd zopas afgeklokt op 336,6km/u tijdens een recordrun op de 3 mijl lange landingsbaan van het Kennedy Space Center in Florida.

Meer dan 320km/u

Er is aan de Corvette inmiddels flink wat vertimmerd. Genovation moest andere veren monteren en de aërodynamica optimaliseren om de GXE voorbij de magische 200Mph-grens (320km/u) te krijgen. De versterkte ophanging heeft overigens niets met het gewicht van de accu’s of de elektromotor te maken (die grote klomp V8 in de neus was ook loodzwaar), maar ook met de luchtstroom. Bij extreme snelheden werd de neus te diep geduwd.

Natuurlijk zijn de aanpassingen omvangrijk. Zo heeft de Genovation GXE twee elektromotoren die samen één aandrijfas naar de achterwielen van meer dan 800pk voorzien. Maar ook wat niét veranderde, is belangrijk. Zo is best opmerkelijk dat de kleine fabrikant de overbrenging van de C7 gewoon laat zitten. Deze Corvette-afgeleide heeft naar keuze dus een automatische achtbak of een zevenbak die je met de hand kan schakelen. En dat terwijl nieuwe EV’s eigenlijk altijd zonder versnellingsbak worden geleverd.

Als je het moet vragen...

Natuurlijk wil je nu weten hoe prijzig zo’n GXE wel is, maar helaas, daar hebben de Amerikanen het alleen over bij persoonlijk contact met een potentiële klant.

Geef commentaar
comments by Disqus