WheeM-i is deelservice voor rolstoelen

Bekijk 6 foto's
Door: BV 10-10-2019

Kijk even rond in de metropolen van vandaag en je komt als je speurt naar deelsystemen voor mobiliteit vooral tot de conclusie dat het gaat om fietsen, steps en - in mindere mate - auto’s. Allemaal systemen voor doelgroepen die geen moeite hebben om zich voort te bewegen. Maar deze creatie van Italdesign in samenwerking met Etisalat is anders. Dat is een deelformule voor wie helemaal niet mobiel is. Een autonoom rijdend voertuig voor rolstoelgebruikers.

Ja, het is van Italdesign, dus was natuurlijk de bedoeling dat deze WheeM-i gedoopte creatie er ook nog een beetje goed en trendy uitzag. En dat ze opviel natuurlijk - vandaar het fluo. En toch stonden de praktische eigenschappen op de eerste plaats.

Niet voor de laatste meters

Het zou moeten volstaan om een smartphone-app te installeren en het deelvoertuig te reserveren. Achteraan is een oprijplaat waardoor je met je rolstoel met een minimum aan inspanning aan boord geraakt. Het platform zakt, waardoor je zonder inspanning aan boord zou moeten geraken. Vervolgens zou het moeten volstaan om in de app je bestemming in te geven om ‘semi-autonoom’ richting bestemming te karren. Voorlopig zeggen beide bedrijven dat de mobiliteitsoplossing dan weer achter gelaten moet worden bij een verzamelpunt. Dat laatste lijkt ons de voornaamste hinderpaal van het systeem. WheeM-i maakt het immers wel makkelijk om de tussenafstand te overbruggen, maar van en naar zo’n hub geraken vormt voor veel mensen met een rolstoel ook nog een aanzienlijke hindernis.

Kan zo’n WheeM-i in de toekomst helemààl autonoom z’n ding doen, dan wordt het pas echt interessant. Je kan dan opgehaald worden en als je eenmaal op je bestemming bent, rijdt het ding gewoon zelf weer naar een verzamelplaats, of de volgende klant.

Van de WheeM-i organiseert het bedrijf deze week al demonstraties, maar over concrete productieplannen is nog niets geweten.

Geef commentaar
comments by Disqus