Daihatsu pakt raar uit op het Autosalon van Tokio

Bekijk 17 foto's
Door: BV 10-10-2019

Het Autosalon van Tokio gaat alleen door tijdens oneven jaren, maar de Japanners maken die grote interval steevast goed met creativiteit. Neem nu Daihatsu. Al een tijd niet meer actief op de Europese markt en inmiddels voor een groot deel eigendom van Toyota. Dat laatste is doorgaans slecht voor de creativiteit, maar de designers bij de specialist in piepkleine autootjes bieden dapper weerwerk. Niet minder dan 4 concept cars worden er door het bedrijf voorgesteld. De ene is al wat gekker dan de andere. Het begint al met de namen: Waku Waku, Wai Wai, Ico Ico en Tsumu Tsumu. Het zijn allemaal auto’s die in Japans kei-segment vallen. Dat zijn auto’s met een bescheiden afmetingen en een beperkt motorvermogen. Die krijgen er van de fiscus een speciale behandeling.

Waku Waku

Kei-cars zijn doorgaans hoekige dingen. Op die manier creëren de autobouwers een redelijke interieurruimte, ondanks de kleine voetafdruk. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet trendgevoelig zijn. Waku Waku stelt zich bijvoorbeeld voor als een SUV, met hoekige lijnen en stoere zwarte wielkastlijsten.

Wai Wai

Wai Wai gooit het dan weer over een andere boeg. Rond, vriendelijk en met plaats voor zes personen. Met twee stoffen zonnedaken en een dashboard dat bijna helemaal uit één groot, horizontaal discplay bestaat. Je zou bijna denken dat de Bulli, een moderne interpretatie van het hippiebusje van VW, model stond.

Ico Ico

De Ico Ico is de meest rationele van allemaal. Dat is een busje, dat in de ogen van het merk autonoom rijdt. Aan boord lijkt ruimte te zijn voor vier personen, maar je moet er ook met een rolstoel in kunnen. Daarvoor is een speciaal uitklapbaar platform ingewerkt. Japanners zijn met hun sterk vergrijzende bevolking erg gevoelig voor zo’n zaken.

Tsumu Tsumu

Tenslotte is er nog de Tsumu Tsumu. Dat is eigenlijk een compacte bestelwagen, al lijkt hij door z’n hoekige vormgeving met aparte cabine nog het meest op een gekrompen vrachtwagen. De modulaire laadruimte heeft ter gelegenheid van het Autosalon van Tokio een landingsplatform voor drones, maar het kan net zo goed wat anders zijn. Daihatsu zegt bijvoorbeeld dat er voldoende ruimte is om er een camper van te maken.

Geef commentaar
comments by Disqus