Nieuwe instapversie: Porsche Taycan 4S (+ prijs!)

Bekijk 12 foto's
Door: BV 14-10-2019

Het is nog maar geleden van september dat Porsche z’n elektrische sedan - de Taycan - introduceerde. De eerste twee versies kregen Turbo in de naam. Technisch onzinnig, maar zo past het in de rest van het gamma van het merk uit Stuttgart. Nu voegt Porsche een nieuwe, meer betaalbare variant toe. Die heet Taycan 4S. ‘De nieuwe instapversie van het model’ zegt Porsche. En dat blijft zo tot het straks wellicht de Taycan Carrera introduceert.

Twee accu’s

De Taycan 4S is verkrijgbaar met een accu met een totale opslagcapaciteit van 79,2kWh of een optionele grotere batterij van 93,4 kWh (dezelfde als in de Taycan Turbo). Het vermogen en rijbereik variëren in dezelfde verhouding: met de standaardaccu ontwikkelt de 4S tot 530pk aan overboost-vermogen (dat slechts erg tijdelijk beschikbaar is) en rijdt hij 407km ver. Als hij is uitgerust met de grotere accu, piekt het vermogen een handvol seconden op 571pk en wordt het rijbereik op 463km geschat (WLTP).

De prestaties zijn in beide gevallen identiek, wat illustreert hoe kort die overboost-functie eigenlijk wel is. De acceleratie naar 100km/u gebeurt in precies 4 seconden. De topsnelheid is eveneens gelijk: 250km/u.

Gekend recept

Porsche moet je intussen niet leren dat je status altijd moet onderlijnen met een gezonde dosis unieke stijlkenmerken. En daarom moet deze 4S dus verschillend zijn dan de Turbo’s. Dat krijg je hier door de specifieke 19-duimers, de roodgelakte remklauwen, een voorschort met nieuwe geometrie, en zwarte zijschorten en achterdiffuser. Een adaptieve ophanging met luchtveren is standaard. Binnenin is een lederen interieur dat ook, maar je kan ook voor een ‘ledervrije’ afwerking kiezen. Perfect voor rijk volk dat nog wat morele superioriteit wil kopen. Dan wordt het interieur met grotendeels gerecycleerde materialen aangekleed.

De Taycan 4S kan je meteen bij Porsche bestellen. Midden januari moet hij leverbaar zijn. De fabrikant zegt dat hij minstens 110.533,50 euro kost, maar helemaal juist is dat niet. Je bent immers verplicht om 'Porsche Mobile Charger Connect' bij te nemen, waardoor de feitelijke vanafprijs eigenlijk 111,719,30 euro bedraagt.

Geef commentaar
comments by Disqus