Mercedes Unimog gaat 6.694m hoog, breekt record

Bekijk 5 foto's
Door: BV 03-02-2020

De Ojos de Salado in de Chileense Atacama-woestijn is de hoogste actieve vulkaan ter wereld. Een Mercedes Unimog reed daarop naar een hoogte van 6.694 meter. Hoger dan eender welk voertuig met wielen ooit ging.

Unimog naar ongekende hoogten

Twee door Mercedes-Benz speciaal geprepareerde Unimogs werden eerst ingezet om op de berg vier nieuwe noodradiozenders in basiskampen te installeren. Die kunnen door wandelaars en avonturiers gebruikt worden wanneer er wat mis loopt. De hoogste staat op 6.100 meter.

Op ballonbanden

Daarna trok een team van 10 man dat door avonturier Matthias Jeschke werd verzameld, hoger de berg op voor een recordpoging. De met gigantische ballonbanden uitgeruste Unimog klom grotendeels op eigen kracht naar de recordhoogte. Alleen de laatste meters werd bijstand verleend door de gigantische winch die voorop de terreinvrachtwagen was gemonteerd.

Vorig record stamt uit 2007

Het vorig hoogterecord dateert al uit 2007, op dezelfde Ojos de Salado. Toen geraakte iemand met een veel bescheidener auto 6.688 meter hoog. Dat gebeurde toen met een aangepaste Suzuki Samurai van bouwjaar 1986.

Zonder zuurstof lukt het niet

Een verbrandingsmotor aan de praat houden op grote hoogte is omwille van de ijle lucht niet evident. Een motor heeft zuurstof nodig om te functioneren. Minstens de afstelling moet grondig aangepast worden om ze op grote hoogte, met gevoelig gereduceerd vermogen, aan de praat te houden.

Geef commentaar
comments by Disqus