Facelift Kia Rio is geen klein klusje

Bekijk 5 foto's
Door: BV 27-05-2020

Er zijn nogal wat automerken die facelifts afwerken op automatische piloot. De voornaamste beweegreden is om ‘nieuw’ bij het model te kunnen zetten, na een minimale inspanning. Maar dat kan je Kia niet aanwrijven. Bij deze tussentijdse opfrisbeurt van de Rio verandert immers meer dan je zou denken.

Frisser uiterlijk voor Kia Rio

Ja, natuurlijk wordt het uiterlijk bijgevijld. Een ‘tijgergrille’ werd wat smaller, er zijn andere bumpers, er wordt voor verlichting meer gebruik gemaakt van LEDs en er zijn ook nieuwe kleurtjes. Er zijn er nu negen in het totaal.

Aan de binnenkant gebeurt bij een opfrisbeurt zelden meer dan aan de buitenkant: een ander sierlijstje en een nieuw stofje op de zetels. Er is een nieuw kleurpakket waarmee je jezelfd kan onderscheiden. Hier mag je er ook een groter 8” infotainmentscherm, een fijner digitaal display voor je neus (tussen analoge metertjes) en een reeks extra functionaliteit aan toevoegen. Apple Carplay en Android Auto werken nu bijvoorbeeld zonder kabeltje.

Microhybride met 1-liter turbomotor in Kia Rio

Onder de kap is dan weer het grootste nieuws te vinden. Daar doen zogeheten microhyrides (ook wel mild hybrids genoemd) hun intrede. Een 1-liter driecilinder wordt gecombineerd met een 48V elektrisch systeem dat remenergie recupereert, de start/stop-functie uitbreidt en bij het starten en onder zware belasting ook een tandje bijsteekt. Kia beweert dat het verbruik erdoor tussen 8 en 11% daalt (cijfers voor de officiële verbruikscyclus). De atmosferische 1,2l met 83pk blijft leverbaar, maar Kia hoopt dat klanten vooral de geblazen éénliter met 100 of 120pk zullen kiezen.

Wanneer is de Kia Rio facelift te koop?

De frisse Rio is nu voorgesteld, maar hij arriveert pas in het derde kwartaal bij de dealer.

Geef commentaar
comments by Disqus