Lamborghini bouwt 19 hybrides: Sian Roadster

Bekijk 23 foto's
Door: BV 09-07-2020

Een Lamborghini hoort een exotisch uit te zien. Maar wanneer is het té? Het antwoord van de Italianen is duidelijk: nooit! Kijk maar eens naar de nieuwe Sian Roadster. Je kan moeilijk een auto voorstellen met nog meer kieuwen, vleugels, roosters en spoilers…

Al helemaal uitverkocht

Deze nieuwe hypercar uit Sant’Agata zal slechts 19 van de band lopen. En zoals dat tegenwoordig gaat, zijn die allemaal al verkocht. De prijs is niet gekend. Dat doet er ook niet erg toe. Statistisch gezien was de kans erg groot dat je hem toch niet kon veroorloven.

De Italiaanse ingenieurs hebben zich natuurlijk beziggehouden met een hoop onzinnige details. Neem nu het vermogen om de initialen van de eigenaar te 3D-printen op de ventilatie-openingen. Maar tegelijk profiteren ze ervan om een aantal nieuwe technologieën uit te testen. Onder de kap zit een 6,5l V12 en daarrond zit een hoop spitsvondigheid.

Deze Sian Roadster mag zich immers Lamborghini’s eerste hybride noemen. In de transmissie is een 33pk sterke 48V elektromotor geïntegreerd. Die heeft niet zo veel te zien met de topsnelheid van 350km/u of de sprinttijd naar 100 van 2,9 seconden. Maar hij kan er wel mee manoeuvreren en parkeren bij lage snelheden. Daar hoef je die 12 cilinders niet voor wakker te maken. Tot 130km/u wil de elektromotor ook nog een zetje geven tijdens acceleraties. Daarboven moeit hij zich niet.

Slimme oplossingen

Een ander aardigheid vinden we bij het temperatuurbeheer. Zo’n twaalfpitter wekt immers een hoop warmte op. De koelschoepen maken gebruik van temperatuursgevoelige materialen die reageren op de warmte van het uitlaatsysteem. Daardoor verstellen de schoepen zich en gaat de motor koelen. Het grote voordeel: het systeem kan niet stuk. Het heeft geen sensoren of elektromotortjes nodig.

Geef commentaar
comments by Disqus