Warm maar niet heet: de nieuwe BMW 128ti

Bekijk 13 foto's
Door: BV 07-10-2020

BMW heeft met de M135i xDrive al een gloeiend hete hatchback in z'n aanbod. Deze 128ti moet nog steeds wat heter zijn dan een normale "Einz", maar zonder dat het onbehaaglijk wordt.

BMW 128ti is klassieke hot hatch, met voorwielaandrijving

Het naamplaatje (de 'ti' staat voor Turismo Internazionale) is een knipoog nnaar sportieve BMW's uit het verleden. Het sluit aan bij de 1800 TI, 2002 TI, 323ti Compact en de 325ti Compact van eind jaren negentig. Maar er is ook meteen één groot verschil: dat waren allemaal achterwielaandrijvers. De nieuwe 128ti sleept zich aan de voorwielen door het verkeer, als was het een ordinaire Golf GTI.

Onder de kap dan. Daar zit een tweeliter viercilinder met turbo die 261pk opwekt en tot 400Nm trekkracht in reserve houdt. Schakelen is altijd voor rekening van een achttrapsautomaat en als je met die voorwielen voldoende tractie vindt, is hij best snel. Excuseer, erg snel. Naar 100km/u neemt dan niet meer dan 5,1 seconden in beslag. De topsnelheid is in handen van een begrenzer.

De 128ti moet tegelijk ook speciaal aanvoelen. Omdat hij 80kg minder weegt dan de M135i zou hij wat lichtvoetiger kunnen zijn. En in vergelijking met de typische lease-1-Serie heeft dit exemplaar een 10mm velaagde ophanging, stijvere veren, stuggere schokdempers en dikke stabilisatorstangen. 

Speciale aankleding voor BMW 128ti

Het uiterlijk wordt vanzelfsprekend ook bijgekruid. Zo staat hij op tweekleurige 18-duims lichtmetalen velgen die je een blik gunnen op het door M opgewaardeerde remsysteem. Verder koos BMW voor het elimineren van chroom ten voordele van glanzend zwart, heeft de 128ti een unieke zijschort en mogen natuurlijk de nodige 'ti'-badges niet ontbreken. Rode accenten zijn er niet enkel voor de buitenzijde, maar ook voor de binnenkant. Daar vind je op de lijst met aanpassingen ook nog een specifieke (sportievere) stoffenkeuze, een ander instrumentarium en uitspattingen zoals een geborduurd logo op de armsteun.

Wat is de prijs van de BMW 128ti

De verkoop van het model start in november. In Duitsland zal het model beschikbaar zijn vanaf 41.574 euro. De Belgishe prijs ligt wellicht enkele procenten hoger.

Geef commentaar
comments by Disqus