Kooptip: de Porsche 911 RSR van Pablo Escobar

Bekijk 6 foto's
Door: BV 11-03-2021

Om heel precies te zijn is dit een Porsche 911 RSR IROC. Die laatste vier letters staan voor de International Race of Champions. Een beroemd evenement waarin de beste piloten uit verschillende autosportdisciplines het tegen elkaar opnemen. Kwestie van uit te maken wie nu echt de beste is onder al die kampioenen.

Eerst bestuurd door Emerson Fittipaldi

IROC werd voor het eerst georganiseerd in 1974. Porsche maakte daarvoor precies 15 specifieke exemplaren van de 911 RSR, elk voorzien van een eigen tint. Dit exemplaar met chassisnummer 9114600100 in een lichtgele kleur werd tijdens die eerste editie door Emerson Fittipaldi bestuurd. Onder de kap zit een 3-liter zescilinder boxermotor die naar 315pk werd gekitteld.

Gekocht door Pablo Escobar

Dit exemplaar kwam nog in actie tijdens verschillende andere races, zoals de 12 Hours of Sebring en de 24 Hours of Daytona. In 1978 verdween hij in een verzameling en een paar manden later viel hij in handen van drugskoning Pablo Escobar. Die hield de auto tot aan zijn dood in 1993, gaf hem een andere kleur en een platte neus. De auto verkeert nu weer in z’n originele staat en wordt verkocht voor iets meer dan 1,8 miljoen euro.

Winnen doe je op eender welke manier

Pablo Escobar Gaviria was naar verluidt ook een fervente amateurracer. Hij deed wel eens vaker mee aan wedstrijden en kon die niet zelden winnen. Het gerucht gaat dat daarvoor wel eens concurrenten werden bedreigd.

Geef commentaar
comments by Disqus